Élet-Stílus

Ők nyerték a világ legnagyobb lottónyereményeit

szerencsejatek(960x640)(1).jpg (Array)
szerencsejatek(960x640)(1).jpg (Array)
Ha csak azt néznénk, hol voltak a legnagyobb nyeremények, az első ötben csak amerikaiak lennének. A legnagyobb nyertesek közt azonban már európaiak vannak többségben.

Magyarországról – de még Európából nézve is – elképesztően hatalmas összegeket fizetnek a két legnagyobb amerikai lottójáték, a MegaMillions és Powerball főnyereményei: még a 25. legnagyobb nyeremény (314 millió dollár) is ötvenmillió dollárral nagyobbb összeg, mint a már nálunk is játszható EuroMillions valaha volt legnagyobb főnyereménye. A valós összeg, amit a legnagyobb amerikai nyertesek zsebre tetettek, azonban az ottani adózás miatt már egy szinten van az európai nyereményekkel.

A világ valaha volt lottónyereményét 2012 márciusában fizette ki a MegaMillions: elképesztő 474 millió dollárt, azonban azt három nyertes között osztották fel. De minden idők legnagyobb nyertese is amerikai volt, egy 84 éves floridai nyugdíjas, Gloria MacKenzie, aki 2013 májusában egyedült vitte el az 590,5 millió dolláros Powerball főnyereményt, amiből 370,9 millió dollárt tehetett zsebre.

A világrekorder nyeremény után azonban már véget is ér az amerikai lottónyertesek hegemóniája, és jönnek az EuroMillions nyertesei. A második és harmadik helyen egy portugál és egy brit nyertes áll, akik egyenként 190 millió eurót tehettek zsebre. A névtelenséget választó portugál nyertes 2014 októberében húzta be a jackpotot. A Nagy-Britanniában 2012 augusztusában elvitt 190 millió euróról azonban tudni hova került: egy Haverhillben élő házaspárhoz, Adrian és Gillian Bayfordhoz.

A világ negyedik – egy nyertesnek kifizetett – lottónyereménye szintén az EuroMillions sorsolásán született, 2011 júliusában, és szintén egy brit házaspár Colin és Chris Weir tehette zsebre, akik 185 millió euróval lettek gazdagabbak. Érdekesség, hogy a valutaárfolyamok változása miatt fontban többet (161 millió) kaptak, mint a Bayford-házaspár (148 millió font).

Az ötödik helyen pedig újra egy amerikai, egészen pontosan egy kaliforniai nyertes áll, aki 2014 április elsején, a Bolondok Napján vette át a februári sorsoláson nyert főnyereményt, ami a legnagyobb volt Kalifornia államban. B. Raymond Buxton végül 242,2 millió dollárt tehetett zsebre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik