Élet-Stílus

Tényleg szellem kísért ezekben a házakban?

A ház, ahol lemészároltak a családot vagy a nővérek, akik kommunikáltak az elhunytakkal mind megtörtént sztorik. De vajon mi áll a háttérben?

Fontos és okos oknyomozó anyagot tett le az asztalra az Io9, amiben utánajártak négy legendás amerikai kísértetsztorinak. Felteszik a kérdést: tényleg szellemek tartják rettegésben a környéket vagy tudományos okokkal magyarázható humbug az egész?

A Fox-nővérek nagy hírnévre tettek szert az 1800-as évek közepén, szabályos turnékat is lenyomtak azzal, hogy kopogással tudnak a szellemekkel kommunikálni. Az egész onnan eredt, hogy egyszer elkezdtek fura koppanásokat hallani a házukban és állításuk szerint megtanultak kvaterkázni az elhunytakkal. Margaret aztán áttért a katolikus hitre és színt vallott 1888-ban: a lábujjaik általuk kifejlesztett ropogtatása volt a hírhedt kopogás, szóval csaltak.

Tutanhamon kincsének 1922-es megtalálása az egyiptológia mindeddig legfontosabb felfedezésének számít. De a legenda szerint ez életekbe is került: mert aki megzavarja a fáraó sírját, az halálnak halálával lakol. Lord Carnarvon, a felfedező csapat finanszírozó tagja egy szúnyogcsípés elfertőződésébe csakhamar bele is halt. Ugyan voltak még gyanús halálesetek, de a sírt kinyitó Howard Carter még 16 évig élt békében. Kiderült később, hogy a fáraó átka pletykát azért terjesztették, hogy távol tartsák a tolvajokat a lelettől.

Tutanhamon  (tutanhamon, fáraó, )
Tutanhamon (tutanhamon, fáraó, )

Az amityville-i szörnyűségek az amerikai horrorkultúra alapkövének mondhatók. 1974-ben Ronald DeFeo megölte a komplett családját, hat embert egy gyarmati kori házban, a New York állambeli Amityville-ben. A következő évben költöztek ide Lutzék, akik tudták, milyen házba jöttek. Hamar elkezdtek fura hangokat hallani, a nyílászárók maguktól nyíltak, fuvallatokat éreztek, fura jeleket találtak a hóban és így tovább. Persze a tiszta anyagiak álltak a háttérben DeFeóék terjesztették a sztorit ami be is jött, eladtak egy rakat könyvet, film is készült a történetből. Ügyvédjük, William Weber ismerte be később, hogy egy üveg bor mellett találták ki az egészet.

A H.-ház is iziben legendássá lett: egy család 1912-ben költözött ide, és csakhamar tele lett a hócipőjük. Az 1870 környékén épült ház eléggé le volt már robbanva, és sok fura hangot produkált. Koppanások, dobogás, rejtélyes csengetés is volt, miközben az anya elgyengült és felfájás kezdte kínozni. Az egész családra ráült a depresszió, ráadásul ez esetben szó sem volt csalásról. A kazánjuk volt hibás, nem halálos mennyiségben, de szén-monoxidot eregetett, ami hallucinációkhoz vezetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik