Élet-Stílus

Csupa izom mutáns kutyákat alkottak génmódosítással Kínában

24.hu
24.hu

2015. 10. 21. 17:19

A világ első génmódosított kutyáit alkották meg tudósok egy kínai gyógyszerkutatási intézetben, ahol egy izomnövekedést gátló gén kiiktatásával sikerült izomkolosszust varázsolniuk két beagle-ből – jelentette az MIT Technology Review. A nagyobb izomtömeg miatt „jobban tudnak majd futni, ami hasznos a vadászathoz, valamint a rendőrségi és katonai felhasználáshoz” – mondta el a lapnak a kutatásban részt vett egyik tudós.

A kutatók 65 embrión végezték el a génmódosítást, amivel a miosztatin gént akarták kiiktatni. 27 kölyök született meg, akik közül kettőnél – egy kannál és egy szukánál – járt sikerrel a beavatkozás. A kutyákat a kantoni gyógyszerkutató intézetben tartják, ahol évente több mint kétezer beagle-t tenyésztenek ki, orvosi kutatásokra.

Hercules (balra) és Tiangou
Hercules (balra) és Tiangou

A kutatók elmondása szerint az izomnöveléses módosítással nem az volt a céljuk, hogy eladásra szánt házi kedvenceket kezdjenek el „gyártani”. Az „izomkolosszusok” létrehozása csak egy lépés volt, és végső céljuk, hogy gyógyszerkutatási célokra hozzanak létre génmódosítással kutyákat.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.