Élet-Stílus

Több száz embert fertőzött meg HIV-vel egy orvos

Emberölés vádjával bíróság elé állt kedden egy engedély nélkül dolgozó „orvos” Kambodzsában, aki a vád szerint több mint 270 embert fertőzött meg HIV-vírussal egy eldugott faluban – jelentette a helyi sajtó. Az 55 éves Yem Chrin a vád szerint használt tűkkel adott be injekciókat a hozzá forduló betegeknek, és ez okozta a tömeges fertőzést.

Ügyvédje az AFP francia hírügynökségnek elmondta: védence ártatlannak vallja magát. Em Sovann állítása szerint a férfi nem szándékosan fertőzte meg a betegeit a vírussal. A férfit az ügyészség azzal is vádolja, hogy szándékosan fertőzött meg embereket a HIV-vírussal, valamint azzal, hogy engedély nélküli klinikát működtetett. Ha bűnösnek találják az öt naposra tervezett tárgyalás alatt, akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat.

Rendőrök kísérik a bíróságra az 55 éves Yem Chrint, aki több mint 270 embert fertőzött meg HIV-el, akik közül tízen meghaltak.
Rendőrök kísérik a bíróságra az 55 éves Yem Chrint, aki több mint 270 embert fertőzött meg HIV-el, akik közül tízen meghaltak.

A férfit tavaly decemberben tartóztatták le a betegei között elterjed HIV-fertőzések miatt. Akkor még csak 117 fertőzöttről lehetett tudni, de azóta kiderült, hogy 272-en vannak. Van olyan 16 tagú család, ahol 15-en lettek HIV-pozitívak. Az első fertőzések felfedezése óta tíz ember halt bele a betegségbe.

Az eset nagy botrányt okozott a délkelet-ázsiai országban, ahol a kormányzat az ügy miatt lecsapott az engedély nélkül dolgozó orvosokra. Augusztusban bejelentették, hogy több mint háromezer ilyen gyógyítóra csaptak le az országban, akiket eltiltottak attól, hogy injekciókat adjanak be az embereknek.

A világ egyik legszegényebb országának számító Kambodzsában százezer emberre mindössze 0,2 orvos jut, és a szegények gyakorlatilag csak engedély nélkül dolgozó gyógyítók segítségére számíthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik