Élet-Stílus

A valaha készült legmenőbb bicska zongorahangolásra, borotválkozásra és önvédelemre is kitűnő volt

Tíz évvel az ikonikus svájci bicskák piacra dobása előtt egy német cég már több mint száz eszközt zsúfolt egybe.

A német Holler gyár nagyot akart domborítani frissen megnyitott new york-i boltjában, így annak kirakatába 1880 körül elkészítette a valaha volt legmenőbb multifunkciós eszközt.

sbNIRm5

A több mint száz funkcióval rendelkező, alig négy és fél kilogrammot nyomó bicskában minden elképzelhető késből találhattunk egyet, így fogazottat, szikét, tőrt, szivarvágót, vajazókést, és ha mindez nem lenne elég, akkor néhány másodpercnyi keresgélést követően borotvapengét, ceruzákat, horgot, tűt, dugóhúzót, zongorahangolót, ollót, tükröt, apró fűrészt, cipőgombolót és egy .22-es revolvert is találhatunk az apró fémlapok közt. Sörnyitót viszont sajnos nem, de ez a söröskupak 1892-es feltalálása miatt lehetetlen is lett volna.

ezgif.com-gif-maker (5)

A svájci bicskák egyébként a svájci hadsereg megrendelésére Modell 1890 néven 1890-ben születtek meg, gyártásuk pedig a svájci vállalatok nem megfelelő gyártási kapacitása miatt 1891-ben, Németországban kezdődött meg. Néhány hónap alatt azonban felzárkózott a kis ország ipara, így 1891 végén már a svájci Karl Elsener kezében volt a gyártás joga, aki két alkalommal, 1896-ban és 1897-ben bővítette a bicskába foglalt lapok számát, ezzel növelve annak sokoldalúságát. 1921 óta a kések rozsdamentes acélból készülnek.

K8yccs7

JZ2HSvJ

mtN7TZc

2X7oWpW

Fotók: imgur

Ajánlott videó

Olvasói sztorik