Élet-Stílus

Ingyen elvihető – adhat és kaphat

Ami valahol feleslegessé válik, máshol szükségessé. Van pár tippünk, hol lehet adományozni, illetve pénz nélkül beszerezni ezt-azt.

Hatalmas sikere van a júniusban nyílt Ajándékdoboznak, a Budapest I. kerületében álló fabódénak, amelybe bárki beteheti a számára feleslegessé vált dolgait és bárki elviheti azt.

Az adományozásnak ez a módja is terjedni fog remélhetően, de egyelőre az országban, sőt a városban sincs máshol ilyen lehetőség. A használt ruhákat, bútorokat, háztartási gépeket és egyéb feleslegessé váló tárgyakat fel lehet ajánlani nagy segélyszervezeteknek, amelyek aztán eljutatnak mindent rászorulókhoz. Sokan nem bíznak bennük, mert a pénzadományok egy részét magukra kell költsék, hiszen a raktározás, a szállítás és az adminisztráció is pénzbe kerül. (minden szervezetnél ellenőrizhető, hány százalékot fordítanak működésre) Ezek a szervezetek nem csak tárgyi adományokkal segítenek. Ezekről bővebben itt olvashat.

Interneten tucatjával lehet olyan oldalakat találni, ahol valami ingyen elvihetővel kecsegtetnek, főleg apróhirdetési oldalakon, ám ott főleg a lomizók ajánlgatják magukat vagy csak kérések vannak, felajánlások alig.

Fotó: Berecz Valter

Vannak azonban jól működő közösségek is. Nézzünk ilyeneket:

Szivessegnet

Csak regisztrációval lehet felajánlani vagy kérni, nemcsak tárgyat, hanem akár szolgáltatást vagy egy jó beszélgetést is. A tapasztalatok alapján születt néhány szabály. Nem ér pénzt vagy cserét kérni, mások jószándékán nyerészkedni. Azt is írják, hogy az oldal nem megélhetési problémák (pl. munka, élelmiszer, lakhatás, gyógyszer,tüzelő) megoldására való. Óvnak az intenzív érzelmi hatást kiváltó bejegyzésektől , politikai, vallási, világnézeti propagandától is. 

A kéréseknél/felajánlásoknál tárgyilagosságot kérnek, vagyis csak annak kell kiderülnie a bejegyzésből, mit szeretne kapni vagy adni az illető. .Az, hogy ő ki és milyen helyzetben van, az legfeljebb az adatlapjából derülhet ki. 

Ad6kap6

Az egyik legaktívabb oldal felajánlásban és kérésben is, de nem mindent ajánlanak ingyen, van, amit olcsón kínálnak és van csere-lehetőség is.

Itt sem csupán tárgyakat lehet találni/felajánlani, hanem akár fuvart, mozit, kirándulást vagy épp masszázst. Van például, aki ahhoz kér segítséget, hogy életében először láthassa a Balatont.

Az oldalon 2010-től vannak bejegyzések napjainkig, de a legfrissebb hírek 2014-esek és a blog is elhalt. Blogja elhalt. 

Regisztráció nélkül nem látható minden információ és kapcsolat sem teremthető anélkül. Mint a Vaterán, a rendszer visszajelzést kér az ajándékozás/csere után a tagokról.

Az ad6kap6 szerint sokan nem hisznek az adománygyűjtésekben, mert attól tartanak, hogy a felajánlások nem érnek 100 százalékban célt, azokból inkább csak egy szervezet gazdagszik. Ezt szeretnék kivédeni a személyes ajándékozással.

Fotó: Northfoto

Adományvonal  

Sok-sok” ingyen elvihetőként” hirdetett oldalt elleptek a lomtalanítók, ezért itt jelzik is, hogy ők nem kérhetnek. Náluk is regisztrációhoz kötött a felajánlás és a kérés is, a felajánló döntheti el, hogy a jelentkezők közül végül kinek adományoz.

Hatvan napig aktívak itt a hirdetések, aztán törlődnek.

Facebookon is van több adományozó csoport, bár jó részük nem működik, nem sikerült elég tagot toborozni.  Két aktív oldalt ajánlunk:

Ingyen, ajándékba elvihető  

Ez egy zárt csoport majdnem 9 ezer taggal. Elsősorban ruhákat, bútorokat ajánlanak és kérnek a tagok, de volt már, hogy leégett házú család segítségére sietett a csoport.

Ingyen adom – bútor, lakberendezés  

A nyilvános csoportnak több, mint 26 ezer tagja van. Ahogy a név is mutatja, elsősorban szekrények, ágyak, asztalok cserélnek itt gazdát, de megesik, hogy más kérés, ajánlás is érkezik. 

Itt is, mint a legtöbb ilyen közösségben a távolság leküzdése a legnagyobb probléma. Hiába talál egymásra kérés és felajánlás, a legtöbb esteben még fuvarost is keresni kell. 

Az Ingyen elvihető nevű közösségi szervezet ugyan 10 ezer taggal büszkélkedhet, az oldalon inkább csak bölcsességeket, ötleteket osztanak.

Az Adok Kapok Csere Bere nevű közösség is profilt váltott menetközben. Itt inkább érdekes házakról, kreatív lakberendezési megoldásokról lehet olvasni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik