Élet-Stílus

Halott lánya gyermekét szülné meg egy asszony

A gyászoló nő azt mondja, ezzel lánya végakaratát teljesítené. Most azért küzd, hogy megkaphassa lánya lefagyasztott petesejtjeit.

Még a sokat látott termékenységi szakemberek is megdöbbentek, mikor a közelmúltban egy 59 éves brit nő azzal kereste meg őket, hogy halott lánya gyermekét szeretné megszülni. A gyászoló nő, akinek nevét nem hozták nyilvánosságra a birt sajtóban, egyébként konkrét tervvel érkezett a klinikákra: azt szerette volna, ha a termékenységi kezelés után, lánya korábban lefagyasztott, majd egy ismeretlen spermadonor által megtermékenyített petesejtjét ültetnék a méhébe.

Az 59 éves nőt furcsa kérésével szinte mindenhonnan elküldték. Egyedül egy amerikai termékenységi klinika vállalta volna a beültetést, a brit intézmények ugyanis visszadobták a megkeresést arra hivatkozva, hogy 50 év felett a teherbeesés valószínűsége nagyon alacsony, a kockázatok viszont túl nagyok egy ilyen terhességnél.

A nő nem adta fel. Úgy döntött Amerikába megy, ehhez azonban lánya petesejtjeit is külföldre kellett volna szállíttatnia. Csakhogy azokhoz nincs joga. Még akkor sem, ha lánya – aki 23 évesen, vastagbélrákban halt meg – végrendeletében úgy rendelkezett, hogy a petesejteket fel kell használni a halála után, azt azonban nem pontosította, mit ért “felhasználás” alatt.

Hiába bizonygatta a nő, hogy halála előtt lánya arra kérte, hordja ki ő a gyermekét, az engedélyeztetést végző hivatal, bizonyítékok hiányában a HFEA úgy döntött, megtagadja az anya kérését, mivel szerinte semmi sem igazolja, hogy a lány valóban azt szerette volna, ha anyja a halála után unokát szüljön magának.

Dr. Mohammed Taranissi, egy brit termékenységi klinika vezetője az esettel kapcsolatban elárulta, még sosem találkozott hasonló kéréssel. “A világon minden bizonnyal ez lett volna az első ilyen beavatkozás” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik