Élet-Stílus

A rákos esetek zöme csak a balszerencsén múlik

rákbeteg (rák, )
rákbeteg (rák, )

Örökletes és környezeti tényezők helyett, az esetek kétharmadában a betegség kialakulása pusztán balszerencse.

Dr. Bert Vogelstein és Cristian Tomasetti, a baltimore-i Johns Hopkins intézet rákkutatói a Science magazinban tették közzé eredményeiket, amelyek szerint a rákos esetek túlnyomó többsége a véletlenszerűen lezajló mutációk következtében alakul ki. A DNS-mutációk random módon zajlanak le a szövetek őssejtjeiben az örökítőanyag másolódásakor, azaz a sejtek osztódásakor.


Kép forrása: Thinkstock

Minél több ilyen mutáció zajlik le, annál nagyobb az esélye a rák kialakulásának. Azt azonban eddig nem tudták a kutatók, hogy a rákos esetek közül hányért tehetők felelőssé különböző örökletes tulajdonságok és környezeti tényezők, és hány esetben játszik szerepet pusztán a vakszerencse (azaz ezek a véletlenszerűen lezajló mutációk) – ismertette az eredményeket a Medical News Today.

A vizsgálatban a kutatók 31-féle rákról gyűjtöttek szakirodalmi adatokat. Minden egyes ráktípusra kiszámolták az őssejtek osztódásának számát, és ezt összevetették az egyes rákok előfordulásának kockázatával az amerikai lakosságra nézve. Egy statisztikai modellt használva pedig kiszámolták, hogy az őssejtek osztódásának és a rák kialakulása valószínűségének az összefüggését. Az eredményeik szerint a sejtosztódáskor végbemenő random DNS-mutációk a rákos esetek mintegy 65 százalékáért tehetők felelőssé, míg csupán a maradék 35 százalékban játszanak szerepet örökletes és környezeti tényezők.

Még többet szeretne megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik