Élet-Stílus

Tudja, hány kalória egy pohár bor?

Csökkenhetne a lakosság elhízása, ha az alkoholokon is feltüntetnék, hány kalóriát tartalmaznak - állítják brit szakemberek.

Az orvosok figyelmeztetnek arra, hogy egy nagy pohár bor annyi kalóriát tartalmaz, 200 kalóriát, mint egy jókora fánk, egy cukorral teli brit “doughnut”. (E fánktípust nálunk inkább amerikaias nevén ismerik, “donut”-ként.)

A Royal Society for Public Health szerint ennek ellenéreaz emberek többsége nincs tisztában azzal, hogy mennyi kalóriát iszik meg. A közegészségügyért felelős kormánytag, Jane Ellison (a rangja miniszter, de ez Angliában a magyar államtitkári posztnak felel meg) szerint nagy lépéseket tettek a “címkézés” felé, és a kormány vizsgálja az ügyet. Minderről a BBC számolt be


Kép forrása: Thinkstock 

A szeszipar a hírforrás szerint nyitott arra, hogycímkén tüntessék fel a kalóriákat, de szerintük az a fontosabb, hogy az italok alkoholtartalmát jelöljék a palackokon, üvegeken, dobozokon. A BBC emlékeztet arra, hogy az Egyesült Királyság a világ egyik legelhízottabb nemzete. A felnőttek egynegyede számít ugyanis a szigetországban túlsúlyosnak. 

Az élelmiszereken már feltüntetik a kalóriatartalmat, de az alkoholos italok eddig mentesültek az EU-előírások alól, már ami a címkézést illeti. Az Európai Unió is mérlegeli a BBC szerint, hogy bevezessenek-e hasonló intézkedéseket. A brit Közegészségügyi Királyi Társaság (Royal Society for Public Health) felmérése szerint a szigetországi italfogyasztók körében népszerű lenne egy ilyen intézkedés. 

Még többet szeretne megtudni? Olvassa a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik