Élet-Stílus

Mindegy, melyik diétát választjuk

A sikerre állítólag mindegyikkel ugyanolyan esélyünk van.

Az emberek számos diétát próbáltak már ki és ütköztettek egymással, számtalan vita volt arról, hogy a zsírmentes, a szénhidrátmentes vagy az alacsony glikémiás indexes diéta a jobb. A vitákat be lehet rekeszteni, akármelyik módszert választjuk, a sikerre ugyanolyan esélyünk van.

A Journal of the American Medical Association szaklapban publikált tanulmány 48 klinikai vizsgálatot foglal össze, amelyben több mint7 ezer ember fogyási kísérleteit vizsgálták. Míg a kutatók minimális különbséget találtak a különféle módszerek átlagos fogyásai között, két kulcsfontosságú dolgot voltak kénytelen megállapítani: egyfelől kalóriát kell csökkenteni, nem pedig specifikus tápanyagokat, másfelől pedig sporttal tanácsos még több kalóriát égetni. Egyik tanács sem újkeletű.


Kép forrása: Thinkstock 

Bármelyik módszert is választjuk, az a lényeg, hogyhosszú távon tudjunk kitartani mellette – mondta Linda Van Horn, a tanulmány előszavának írója, a chicagoi Northwestern University orvosprofesszora. Szerinte a folytonosság a kulcs, mivel a súlycsökkenés csak fél győzelem – folyamatosan meg is kell maradni a fogyás állapotában, amelyet következetesség nélkül nem lehet megtenni. Ez pedig nehéz: a vizsgálatok szerint egy éven belül a fogyásnak indult emberek visszaszednek valamennyi súlyt.

Az alacsony szénhidrát- vagy zsírtartalmú diétákat preferálók fél év alatt átlag 8 kilót fogytak, az első év végén azonban visszahíztak körülbelül 1 kilót. Más módszerek hasonló fogyási eredményeket produkáltak, nyilatkozta Bradley Johnston, a tanulmány mögötti kutatás vezetője, a Torontói Egyetem kutatója. Johnston azt állítja, vannak ugyan különbségek a diéták típusai között, de ezek minimálisak és a fogyni kívánó átlagember számára ezek egyáltalán nem számítanak. Ő is azt mondja: azt a módszert kell választani, amely a legszimpatikusabb, a legkevesebb kihívást adja és amely mellett hosszú távon képesek vagyunk kitartani.

Még többet szeretne megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik