Élet-Stílus

A magnézium fontossága

vitamin (vitamin, )
vitamin (vitamin, )

A magnézium az emberi szervezetben a negyedik legnagyobb mennyiségben jelen lévő ásványi anyag. Jelenléte nagyon sok folyamatban nélkülözhetetlen, így fontos, hogy hiányát pótoljuk.

Zsíros, sós ételek, édes üdítők és sok alkohol. Mindezek fogyasztása kevés mozgással párosítva általános jelenség ma hazánkban. Az egészségtelen életmód sok bajt okoz a szervezetben, ezek közül kevés szó esik a magnéziumhiányról, pedig ennek az ásványi anyagnak a hiánya izomgörcsöt, levertséget és szívizomproblémákat is okozhat – olvashatjuk a HáziPatika.com-on

A magnéziumnak sok folyamatban van fontos szerepe, mint például a vázizom, a szívizom és a méhizom működésében vagy az idegműködésben. Jótékony hatással van a szív- és érrendszeri problémákra is. A megfelelő magnéziumbevitel nőknél naponta 300, férfiaknál naponta 350 milligrammot jelent. Kiegyensúlyozott táplálkozás és életmód mellett ez a mennyiség a táplálékkal is bevihető, ám bizonyos esetekben szükség van magnéziumpótlásra.

Erre mikor van szükség?

Ha fokozott stressz ér minket, túlzott fehérje- és zsírfogyasztás esetén, a foszfát-tartalmú élelmiszerek, például szénsavas üdítőitalok, virslik, felvágottak, fagylaltok túlzott fogyasztása vagy akár a túlzásba vitt fogyókúra során. Illetve a terhes nőknek és szoptatós anyáknak is szüksége lehet magnéziumpótlásra.

Mivel a magnéziumsók oldódnak a vízben, a gyakran alkalmazott, hibás konyhai eljárásokkal magunk is csökkentjük az egyébként egészséges ételek magnéziumtartalmát. Így például nem jó túl hosszan áztatni, főzni a magnéziumtartalmú ételeket, illetve, ha lehet, érdemes kevés főzővízben elkészíteni, és a vizet is felhasználni, hisz abban oldódik ki a magnézium egy része. A “túlfinomított” gabonaalapú termékek – a fehér kenyér, finom pékáruk – túlzott fogyasztása is a magnéziumbevitel csökkenéséhez vezet.

A magnéziumhiányt elsősorban helyes táplálkozással és életmódváltással lehet megelőzni és kezelni, de akár vény nélkül kapható gyógyszerekkel is kezelhetjük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik