Élet-Stílus

Ölhet a sonka, kolbász

sült kolbász (sült kolbász)
sült kolbász (sült kolbász)

Napi négy dekánál több feldolgozott hús fogyasztása jelentősen növeli a rák és a szívbetegségek miatti korai halál kockázatát.

450 ezer európai ember vizsgálata alapján jutott egy svájci vezetésű, nemzetközi kutatócsoport arra, hogy napi 50 gramm sonka, kolbász vagy szalonna elfogyasztásával 18 százalékkal nő az idő előtti halál veszélye.

Aki naponta több mint 40 gramm feldolgozott hústerméket fogyaszt, annál nagyobb a korai halál kockázata, mint annál, akik kevesebb mint napi 20 grammot fogyasztanak ezekből a termékekből.

Összetett az ok

Valószínűleg sózás, a pácolás és a füstölés során keletkeznek a rákkeltő anyagok – például a nitrozaminok.  A feldolgozott hústermékek emellett koleszterinben és telített zsírokban gazdagok, ami összefüggésben áll a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel.

A kutatás megerősítette emellett, hogy a vegetáriánusok egészségesebbek, mint a húst is fogyasztók. Azok a vizsgált emberek, akik a legtöbb feldolgozott hústerméket fogyasztották, kevesebb zöldséget és gyümölcsöt ettek, több alkoholt ittak és többet dohányoztak. Az adatok kiértékelésénél ezeket a tényezőket is figyelembe vették.

Kell a hús is

A hús ugyanakkor fontos vitaminokkal, például B-vitaminnal és ásványi anyagokkal, például vassal látja el a szervezetet. A hústermékek mértéktartó, napi negyven gramm alatt maradó fogyasztása ezért még elfogadható, nem növeli a korai halál kockázatát – mondják a kutatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik