Élet-Stílus

Az agyhártyagyulladás megelőzhető

Sári Veronika
Sári Veronika

újságíró. 2012. 07. 24. 16:51

Bár a betegség veszélyes és gyors, jó tudni, hogy védőoltással megelőzhető.

Az elmúlt héten az ÁNTSZ megerősítette, hogy az a fiatal lány, aki korábban részt vette a Balaton Sound fesztiválon, fertőző agyhártyagyulladás miatt kialakuló vérmérgezésben halt meg. Azóta újabb két fiatal került kórházba agyhártyagyulladás gyanújával. Ők szintén a Balaton partján töltötték előző hétvégéjüket. Bár az esetek között nincs összefüggés és járványról egyelőre nem beszélhetünk, jó tudni, hogy a kór védőoltással megelőzhető.

Miközben a 17 éves lány halálát követően a legnagyobb közösségi oldalon szinte hisztérikus állapot alakult ki, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat feltérképezte a lány kapcsolati hálóját és azonnal megkezdte annak a 69 embernek a megelőző antibiotikumos kezelését, akik közvetlen kapcsolatba kerültek vele.

Védőoltással megelőzhető!

A mostani eseteket is okozó C-szerocsoportba sorolt bakteriális agyhártyagyulladás ellen forgalomban lévő oltóanyagokat elsősorban a csecsemők, kisgyermekek védelmére célszerű használni, míg a szélesebb körű védelmet kialakító, többkomponensű oltóanyagokat a serdülők és fiatal felnőttek, utazók, külföldön dolgozók vagy tanulók, kollégisták, katonai missziót teljesítők részére javasolják.

Gyorsabb, veszélyesebb

A magas halálozási arányra a betegség lefolyása ad magyarázatot. A garatban hordozott baktérium a nyálkahártyát áttörve a véráramba hatol, véráramfertőzést, majd agyhártyagyulladást okoz. A meningococcusból felszabaduló sejtmérgek a véralvadási rendszert károsítva apró vérrögök képződéséhez vezetnek, melyek a hajszálereket elzárva károsítják az életfontosságú szervek működését. A folyamat a tünetek kezdetétől számítva akár néhány óra alatt a beteg súlyos sokkos állapotához, a légzés-keringés teljes összeomlásához és végül halálhoz vezethet. Aki átvészeli a megbetegedést, maradandó testi károsodással, elvesztett testrészekkel, végtagokkal is számolhat.

A legveszélyeztetettebb csoport a szakemberek szerint a serdülők: a garatflórájukban ugyanis nagyobb arányban fordul elő tünetmentesen a betegséget okozó meningococcus, mint az idősebbekében.

A gyors diagnózis életet ment

A betegség cseppfertőzéssel terjed: csókolózással, köhögéssel, tüsszentéssel, közös pohár használatával. Felnőtteknél és nagyobb gyermekeknél a tünetek felső légúti fertőzés, torokfájás, láz, végtagok és hátfájás, fejfájás, hányás, levertség képében indulnak. Rövidesen fokozódó idegrendszeri tünetek, görcsök, esetleg aluszékonyság, tudatzavar jelentkezik. Ezeket a tüneteket az. ún. meningeális izgalmi jelek, például tarkókötöttség is kísérhetik. Csecsemőknél a tünetek bizonytalanabbak, láz, nyugtalanság, petyhüdt végtagok, feltűnő aluszékonyság, hányás, pulzáló kutacs, magas felhangú sírás, bőrvérzések, táplálhatatlanság hívják fel a figyelmet a betegségre. A meningococcus fertőzés gyanúját az elszórtan megjelenő, nyomásra nem halványuló kiütések, ún. bőrvérzések egyértelműen jelzik. Az első ellátó orvos felelőssége óriási, az első észlelésnél beadott antibiotikum injekció a beteg életét mentheti meg.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.