Élet-Stílus

Remény a kopaszodás ellen?

A nőket és férfiakat egyaránt érintő hajhullás ellen hamarosan mindenkinek hozzáférhető módszer készülhet.

A tudósok talán még sosem álltak ennyire közel ahhoz, hogy hatékony módot találjanak egy olyan problémára, ami ma már a férfiak közel felét, és a nők közül is egyre többeket érint. A szakembereknek a megoldáshoz az állatok téli bundanövesztése, illetve a nyári vedlése adott ötletet.

Kiderítették, hogy az állatok esetében a szőrnövekedést a bőrben található hormonok mellett a test egyéb részeiből érkező jelek is befolyásolják, melyek az évszaktól függően változnak. Ennek köszönhetően az állatfajok egy nagy része télen képes vastagabb bundát növeszteni. A kutatók úgy vélik, ezt a tudást a közeljövőben hasznosíthatják az emberi kopaszodás ellen is.

Így ezután a mostani kétféle hajhullást lassító szer és a hajbeültetés mellett egy negyedik módja is létezne a kopaszodás elleni küzdelemnek, amiben a hajtüszők őssejtjei játsszák a legfontosabb szerepet. A kezelés során a páciensek fejbőrébe őssejteket ültetnének, amelyek stimulálnák a hajtüszőket, emellett változtatnának a tüszők környezetén is, hogy az gyorsabban induljon növekedésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik