Élet-Stílus

Összefügg az alvás és a szülés utáni depresszió

A legnagyobb veszélyben azok a kismamák vannak, akik 6 óránál is kevesebbet tudnak aludni.

“Nagyobb a kockázata a depresszió kialakulásának a szülést követő negyedik és nyolcadik hét utáni időszakban azoknál az édesanyáknál, akiknek a csecsemői gyakran felébrednek éjszaka.” – állítja Kerry Thomas, az ausztrál Canberra egyik szakértője.

A kutatók több nemzetközi tanulmány eredményeit tanulmányozták, mert azt szerették volna bizonyítani, hogy közvetlen összefüggés van a kismamák alváshiánya és az egyre többeket érintő szülés utáni depresszió között. A statisztikákból kiderült, hogy a legnagyobb veszélyben azok vannak, akik esténként hat óránál is kevesebbet tudnak aludni.

Ilyenkor a kismamák az alváshiány és a fáradtság tünetei mellett – szomorúság, kimerültség, koncentrációzavarok – depressziós tüneteket is érezhetnek, vagyis szorongást, kilátástalanságot, félelmet. Nagy veszélyt jelent, hogy sok nő nem mer vagy egyáltalán nem is tud beszélni érzéseiről, ez vezethet azokhoz a kétségbeesett tettekhez, hogy a fiatal anya gyermeke vagy saját maga ellen fordul.

A szakértők szerint odafigyeléssel, beszélgetéssel, a kismama tehermentesítésével ezek a tragédiák megelőzhetők lennének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik