Élet-Stílus

Vége lehet a fogfúrásnak

Fájdalom- és fúrásmentes, valamint a sav okozta szuvasodást, illetve a fogszövetet teljesen helyreállító új módszert dolgoztak ki a szakemberek, amelynek köszönhetõen talán többen és gyakrabban fognak beleülni a rettegett fogorvosi székbe.

A Leeds-i Egyetem szakembereinek úttörõ módszere örökre megoldhatja a fogtömés problémáját. Az új technológia már a foglyukadás legelsõ jeleinek észlelésekor használható. A lényege egy peptid-alapú folyadék, amelyet az orvosok szó szerint ráfestenek a fog felszínére. A peptid technológia a fogak természetes fejlõdési folyamatának ismeretére alapul és a sérült fogak regenerálódását idézi elõ.

“Ez talán túlságosan jól hangzik ahhoz, hogy igaz legyen, de végeredményben segítünk a sav miatt károsodott fognak, hogy helyreállítsa önmagát. Ez egy teljesen természetes, mûtéti beavatkozás nélküli eljárás, amely tökéletesen fájdalommentes” – mondta az új módszer kidolgozását vezetõ Jennifer Kirkham, az egyetem fogorvosi intézetének munkatársa.

A fogszuvasodást azok a szájban élõ baktériumok okozzák, amelyek savat állítanak elõ bizonyos élelmiszerekbõl. Ez a sav megtámadja a fogzománc ásványi anyagait és mikroszkopikus lyukakat hoz létre annak felszínén. A szuvasodás elõrehaladtával az apró nyílások méretükben és számukban is növekednek. Az erõs fájdalom megakadályozása érdekében a sérült fogat végül ki kell fúrni és betömni, vagy teljesen eltávolítani.

Sokakat már a fogfúrás puszta gondolata is visszatart attól, hogy felkeresse a fogorvosát, még akkor is, ha valóban szüksége lenne valamilyen kezelésre. A rendszeres ellenõrzések és a jelentéktelennek ítélt fogfájdalmak elhanyagolása miatt a már létezõ problémák tovább súlyosbodhatnak, és a többi fogon jelentkezõ fogszuvasodás legelsõ jelei is kezeletlenül maradnak.
Ez egy ördögi kör, amely azonban megtörhetõ – idézte a módszert kidolgozó szakembereket a ScienceDaily ismeretterjesztõ hírportál.

A csodafolyadékot az egyetem vegyi karának szakemberei készítették Amalia Aggeli irányításával. A módszer már a laboratóriumon kívül is bizonyította hatékonyságot egy kis csoportnyi felnõtt esetében, akiknél a foglyukadás kezdeti jeleit fedezték fel. Az eredmények bebizonyították, hogy a P 11-4 nevû szer képes visszafordítani a károsodást és helyreállítani a sérült fogszövetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik