Élet-Stílus

Nyilvánosan meztelenkedett az angol királyfi

75 évvel ezelőtt, VIII. Eduárd angol király Rab-szigeti meztelen fürdőzésének köszönhetően indult hódító útjára Horvátországban a naturizmus.

1934-ben nyitották a szigeten az első naturista strandot. A textilmentes életforma elterjedésének igazi lendületet azonban két év múlva az a látogatás adott, amelynek során a brit uralkodó és barátnője, az amerikai Wallis Simpson meztelenül hűsöltek a habokban.

A királyi pár Földközi-tengeri hajókörútja során, 1936 augusztusában érkezett kíséretével Rab-szigetre. A Nahlin jacht Rab város Kandarola öblében horgonyzott le, ahol azután a pár – minden gátlást és ruhát levetkőzve – anyaszült meztelenül fürdőzött. Az uralkodó és kísérete később a ma is működő Hotel Imperialba tért be, amelynek parkjában ott tolongott a kisváros szinte teljes lakossága.

Ma már úgy tartják, hogy a naturizmus elterjedésének ez a látogatás adott igazi lendületet Horvátországban. A mozgalom ma is virágkorát éli, több mint 30 hivatalosan kijelölt textilmentes strand, kemping és üdülőtelep található a horvát Adrián, de számtalan más partszakaszon is elfogadott a meztelen fürdőzés.

Eduárd nevét manapság a Király beszéde című Oscar-díjas filmből ismerhetjük. 1936 januárjában koronázták királlyá, apja, V. György halála után. Még trónörökösként ismerkedett meg egy amerikai elvált asszonnyal, s amikor az anglikán egyház előírásai miatt nem vehette feleségül, lemondott a trónról, inkább a szerelmét választotta. Utódja az öccse, VI. György lett, a filmfőszereplővé vált “dadogós” király, aki a mostani uralkodó, II. Erzsébet édesapja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik