Élet-Stílus

Twiggy már a múlté – jönnek a duci lányok

Vajon a divatfotókon a soványabb, vagy a nőiesebb hölgyek mutatnak jobban? Kezdetben még szenzációszámba mentek a molett modellek, de mára egyre elfogadottabbak.

Az átlag nőképhez is közelebb álló kerekded formák reneszánszukat élik: sorra jelennek meg a formás idomokat bemutató anyagok. Gondoljunk csak Mika Big Girl (You Are Beautiful) című számára, melyben méretes hölgyek láthatóak, vagy az egyre több plus-size modellre.

Crystal Renn, Marquita Pring, vagy Barbara Bickner profi modellek, kiknek közös vonásuk a túlsúly. Azon dolgoznak, hogy változtassanak a 60-as évek óta kialakult soványság egyeduralmán.

A lázadó korszak hozadéka nem csak a beat és a rock zene volt, hanem a fiatalon modellé vált Twiggy is, aki kisfiús, vékonyka alkatával vált divat-forradalmárrá.

A képeken bemutatott hölgyek pedig az új divathullám újraértelmezett nőképét hotzák el nekünk.

Crystal Renn először nem túlsúlyos modellként szerzett magának hírnevet. Karrierje kezdetén ő is az áhított 0-s ruhaméretet hordta, amiért súlyos betegséggel fizetett. Azóta meggyógyult és újra modellként dolgozik. Renn minden alkalmat megragad, hogy meséljen megpróbáltatásairól és az irreális női ideálról, amit a tervezők és divatmagazin-szerkesztők a nők felé sugároznak. Jelenleg a Vogue, a J. Press és a Jimmy Choo állandó modellje.

Marquita Pring
Fiatalon került a divatszakmába. Az igazi áttörést mégis a V magazin tavalyi túlsúlyos kiadványa jelentette számára. Azóta a Gaultier és más neves divatházak kifutóin is megmutatta egyértelmű tehetségét.

Barbara Brickner
A több mint tíz éve modellként dolgozó Barbarát a túlsúlyos Cindy Crawfordnak is becézik.
Ő volt az első duci modell, akit a Times Square óriásplakátján láthattunk annak idején. A hölgy sikert sikerre halmozott testalkatával és sokaknak példaképévé vált.

Nekünk is van nemzetközileg elismert plus-size modellünk, Demmer Erika személyében.
Erikát legutóbb a GLAMOUR díjátadón láthattuk fellépni.

A méretek változása tehát már folyamatban van. Az Amerikai Divattervezők Tanácsának (CFDA) elnöke, Diane von Fürstenberg nemrég közleményben intézett üzenetet a divatvilághoz, miszerint változtassák meg a betegesen sovány nőképet és az egészségesebb testalkat felé tolják el a mérleget.

AJÁNLOTT LINKEK:

Nőies nők a divatfotósok előtt (divat.hu)
Üzenet a divatvilágnak (hír24.hu)
A forradalmi úszógumi (nlcafe.hu)
2010 a kövér modelleknek kedvezett (hír24.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik