Élet-Stílus

Mérgező a bolti bizonylat?

admin
admin

2011. 03. 01. 18:55

Az EU betiltotta a biszfenol-A (BpA) tartalmú cumisüvegek gyártását, ám a mérgező vegyület számtalan más, napi használati tárgyunkban jelen van: nem bízhatunk a műanyag tárolóedényekben, hőnyomott papírokban, CD-kben, szemüvegkereteken. A 7-es számra kell figyelni – tudta meg az fn.hu a Levegő Munkacsoporttól.

A biszfenol-A a polikarbonát-típusú műanyagok egyik fő összetevője, azaz a műanyaggyártás egy széles körben elterjedt és hatalmas mennyiségben felhasznált mesterséges adalékanyaga – mondta el az fn.hu-nak Pál János, a Levegő Munkacsoport munkatársa.

Számtalan betegség hátterében állhat

Mai tudásunk szerint BpA elsősorban prosztata- és mellrákos megbetegedésért, cukorbetegség, asztma és szívbetegségek kialakulásáért tehető felelőssé. Szerepe lehet a koraszülésekben, valamint olyan hormonális zavarok kifejlődésében, mint a korai serdülés, az elhízás, a meddőség, de születési és agyi fejlődési rendellenességekért, viselkedési zavarokért is okolható. A BpA már alacsony koncentrációban is magas kockázatot jelenthet, különösen a magzatok és a csecsemők számára.
Az Európai Unió ezért március 1-jétől megtiltotta biszfenol-A (BpA) tartalmú cumisüvegek gyártását, június 1-jétől pedig értékesítésüket is. Több civilszervezet szerint bár a hír örvendetes, de nem elég. A mérgező anyag ugyanis életünk számos más területén is jelen van – áll a Levegő Munkacsoport közleményében.
Illusztráció. Fotó: MTI / EPA

Illusztráció. Fotó: MTI / EPA

Még a műanyagdobozok is

A Cincinatti Egyetem és a Szent István Egyetem közös kutatása szerint forró víz hatására rövid idő alatt akár 55-ször nagyobb mennyiségű BpA jut ki például a már betiltott cumisüvegek anyagából, mint hideg állapotban. Ez a tény a polikarbonát alapú műanyagból készült ételtárolók esetében jelent komoly veszélyt: átlagos használat során csak kisebb mennyiségben, de melegítés, forró folyadék, mikrohullámok, UV-sugárzás és bizonyos anyagok (például savak, lúgok) hatására nagyobb mennyiségben szabadulhat fel és juthat az ételbe a méreg.

Ha akarjuk, el tudjuk kerülni a BpA-t tartalmazó műanyagokat, hiszen minden terméken megtalálható az anyagára utaló jelölés. Ez egy nyilak alkotta háromszög, a közepén egy számmal: esetünkben a 7-es, az „egyéb” kategória – mások mellett – jelenti a biszfenol-A-t is tartalmazó polikarbonátokat, amit PC betűkkel is szoktak jelölni.

Kismamákra lehet veszélyes a blokk

A civilek szerint kiemelkedő kockázatot jelentenek a hőnyomott papírok – egyes bolti blokkok és a kártyás fizetés bizonylata – is, mivel ezekben is található biszfenol-A, és lehetetlen kizárni, hogy állapotos nők ne érintkezzenek velük. Egy kutatás szerint 400 vizsgált terhes nő közül a legmagasabb BpA-koncentrációt a bolti pénztárosoknál mutatták ki.

A veszélyes hőnyomott papírt azonban ki lehet váltani: az egyik legnagyobb francia élelmiszerfogalmazó áruházlánc, 2011 januárjában úgy döntött, hogy mind az 1600 egységéből kivonja a biszfenol-A-t tartalmazó blokkjait. A hőnyomott papír és az ételtárolók mellett BpA található még például az epoxigyantákban, fogtömésekben, műanyag szemüveglencsékben, tintákban, CD lemezekben, sőt ruhákban is, ám ezek egészségügyi kockázata kisebb.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.