Élet-Stílus

Mérgező a bolti bizonylat?

Az EU betiltotta a biszfenol-A (BpA) tartalmú cumisüvegek gyártását, ám a mérgező vegyület számtalan más, napi használati tárgyunkban jelen van: nem bízhatunk a műanyag tárolóedényekben, hőnyomott papírokban, CD-kben, szemüvegkereteken. A 7-es számra kell figyelni – tudta meg az fn.hu a Levegő Munkacsoporttól.

A biszfenol-A a polikarbonát-típusú műanyagok egyik fő összetevője, azaz a műanyaggyártás egy széles körben elterjedt és hatalmas mennyiségben felhasznált mesterséges adalékanyaga – mondta el az fn.hu-nak Pál János, a Levegő Munkacsoport munkatársa.

Számtalan betegség hátterében állhat

Mai tudásunk szerint BpA elsősorban prosztata- és mellrákos megbetegedésért, cukorbetegség, asztma és szívbetegségek kialakulásáért tehető felelőssé. Szerepe lehet a koraszülésekben, valamint olyan hormonális zavarok kifejlődésében, mint a korai serdülés, az elhízás, a meddőség, de születési és agyi fejlődési rendellenességekért, viselkedési zavarokért is okolható. A BpA már alacsony koncentrációban is magas kockázatot jelenthet, különösen a magzatok és a csecsemők számára.
Az Európai Unió ezért március 1-jétől megtiltotta biszfenol-A (BpA) tartalmú cumisüvegek gyártását, június 1-jétől pedig értékesítésüket is. Több civilszervezet szerint bár a hír örvendetes, de nem elég. A mérgező anyag ugyanis életünk számos más területén is jelen van – áll a Levegő Munkacsoport közleményében.
Illusztráció. Fotó: MTI / EPA

Illusztráció. Fotó: MTI / EPA

Még a műanyagdobozok is

A Cincinatti Egyetem és a Szent István Egyetem közös kutatása szerint forró víz hatására rövid idő alatt akár 55-ször nagyobb mennyiségű BpA jut ki például a már betiltott cumisüvegek anyagából, mint hideg állapotban. Ez a tény a polikarbonát alapú műanyagból készült ételtárolók esetében jelent komoly veszélyt: átlagos használat során csak kisebb mennyiségben, de melegítés, forró folyadék, mikrohullámok, UV-sugárzás és bizonyos anyagok (például savak, lúgok) hatására nagyobb mennyiségben szabadulhat fel és juthat az ételbe a méreg.

Ha akarjuk, el tudjuk kerülni a BpA-t tartalmazó műanyagokat, hiszen minden terméken megtalálható az anyagára utaló jelölés. Ez egy nyilak alkotta háromszög, a közepén egy számmal: esetünkben a 7-es, az „egyéb” kategória – mások mellett – jelenti a biszfenol-A-t is tartalmazó polikarbonátokat, amit PC betűkkel is szoktak jelölni.

Kismamákra lehet veszélyes a blokk

A civilek szerint kiemelkedő kockázatot jelentenek a hőnyomott papírok – egyes bolti blokkok és a kártyás fizetés bizonylata – is, mivel ezekben is található biszfenol-A, és lehetetlen kizárni, hogy állapotos nők ne érintkezzenek velük. Egy kutatás szerint 400 vizsgált terhes nő közül a legmagasabb BpA-koncentrációt a bolti pénztárosoknál mutatták ki.

A veszélyes hőnyomott papírt azonban ki lehet váltani: az egyik legnagyobb francia élelmiszerfogalmazó áruházlánc, 2011 januárjában úgy döntött, hogy mind az 1600 egységéből kivonja a biszfenol-A-t tartalmazó blokkjait. A hőnyomott papír és az ételtárolók mellett BpA található még például az epoxigyantákban, fogtömésekben, műanyag szemüveglencsékben, tintákban, CD lemezekben, sőt ruhákban is, ám ezek egészségügyi kockázata kisebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik