Élet-Stílus

Kézi-vb: Perez itthon marad

Tizenhét magyar játékos utazhat majd a csütörtökön kezdődő svédországi olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokságra; az átlövő Perez Carlos itthon marad, de bevetésre kész.

A cél, hogy a csapat a legjobb hét között végezzen. Az aranyérmes ötkarikás kvótát szerez, a 2-7. helyezettek pedig szerepelhetnek a londoni olimpia selejtezőjében, 2012 áprilisában.

A magyar szövetség elnöksége keddi ülésén döntött arról, hogy 17-en utaznak, mert bár a vb-re 16 játékos nevezhető, önköltséges alapon további kézilabdázók is mehetnek, az esemény ideje alatt pedig két cserére van lehetőség. Tizenöt játékos helye már biztos, a plusz két fő a kézsérüléssel küszködő Laluska Balázs, Harsányi Gergely és a junior korú Ancsin Gábor közül kerül ki.

A 39 esztendős Perez Carlos itthon marad, ő – a hivatalos megfogalmazás szerint – tervezett csere. Mocsai Lajos szövetségi kapitány a vb-t felvezető sajtótájékoztatón elmondta: mivel Perez már nem fiatal, klubja, az MKB Veszprém csak megkötésekkel engedte el a fontos tornára, melynek elején még itthon marad. A rutinos kubai születésű átlövő a megállapodás értelmében három mérkőzésen játszhat.

“A vb-re nemcsak mi, hanem körülbelül 12-14 csapat megy ki azzal a célkitűzéssel, hogy ott legyen a legjobb hét között. A magyar válogatott kétharmada fiatal, egy harmada rutinos játékosokból áll, az együttes egységes, motivált, de majd kiderül, mire lesz elegendő a játéktudás, a lendület és a lelkesedés” – fogalmazott szakvezető, aki már nem kívánt foglalkozni Nagy László ügyével.

“Az év legfontosabb válogatott eseménye előtt állunk, nem az ő távolmaradásáról kell szólniuk a híreknek. Az elnökség által felkért testület nem tudott megállapodni a Barcelona átlövőjével, ezt tudomásul kell venni – tette hozzá a kapitány. –
Nagy már az előző Eb-n sem volt ott, akkor nem jutottunk tovább a csoportból. A játékosállomány nem változott jelentősen a mostani vb-re, ehhez képest a legjobb hétbe szeretnénk bekerülni. Óriási az eltérés a mostani célkitűzés és a tavalyi eredmény között, de szeretnénk bizonyítani.”

Az elnökség az első helyért összesen 25, a második helyért 20, a harmadikért 16, a negyedikért 14, az ötödikért 12, a hatodikért 11, a hetedikért pedig 10 millió forintot oszt szét a játékosok között.

A nemzetközi szövetség (IHF) első ízben maga is kötött biztosítást a vb-n szereplő kézilabdázókra, ráadásul a tornára játékost adó klubokat is kompenzáció illeti meg. A vb csütörtökön rajtol. A magyarok pénteken kezdenek Norrköpingben az olimpiai ezüstérmes Izlanddal, majd szombaton Norvégia, január 17-én Linköpingben Brazília, 18-án Japán, 20-án pedig Ausztria lesz az ellenfél. A középdöntőbe a legjobb három válogatott kerül.

A vb-keret
Kapusok: Fazekas Nándor (Veszprém), Mikler Roland (Szeged)
Jobbszélsők: Gulyás Péter (Veszprém), Iváncsik Tamás (Veszprém)
Jobbátlövők: Nagy Kornél (Veszpém), Mocsai Tamás (Flensburg)
Irányítók: Császár Gábor (Veszprém), Lékai Máté (Szeged)
Beállósok: Gál Gyula (Croatia Zagreb), Schuch Timuzsin (Constanta), Zubai Szabolcs (Szeged)
Balátlövők: Ilyés Ferenc (Lemgo), Katzirz Dávid (Szeged),
Balszélsők: Iváncsik Gergő (Veszprém), Törő Szabolcs (Szeged)

Szerdán lesz döntés arról, hogy Laluska Balázs (Veszprém), Harsányi Gergely (Tatabánya) és Ancsin Gábor (RN Löwen) közül, melyik kettő utazik 16. és 17. játékosként.
Tervezett csere: Carlos Perez (Veszprém)
Tartalékok: Liszkai Szilveszter (Veszprém), Tatai Péter (Szeged), Vadkerti Attila (Szeged)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik