Élet-Stílus

Vajna bedarálhatja a filmgyártást

Egyelőre még lobbizik a filmes szakma az elvont támogatások megszerzéséért, de februárban vége lehet a Magyar Mozgókép Közalapítványnak. A magyar film ünnepe helyett így vetítéssorozattá fokozódhat le jövőre a filmszemle.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) állami támogatására a jövő évi költségvetési tervezetben mindössze 1,035 milliárd forint szerepel, az idei 5,1 milliárd után (amelyből jelenleg 1,5 milliárd zárolva van), és az előző kormány által megígért több mint 6 milliárd helyett. Mindeközben a büdzsé tervezetében más területeken jelentős összegek szerepelnek a magyar film támogatására: 2 milliárd a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, 800 millió a Nemzeti Kulturális Alapnál, 175 millió pedig a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál. Így egyrészt összességében is kevesebb, közel 4 milliárd forint jut tehát a filmekre jövőre, mint amennyit az MMKA költhetett volna el idén, másrészt jól látszik, hogy a filmes források legfőbb kútfeje helyett inkább más forrásokat csapolnak majd az alkotók.

A nyáron forgatott Üvegtigris 3 sem kapta meg a zárolt összeget (Fotó: Balla István)

A nyáron forgatott Üvegtigris 3 sem kapta meg a zárolt összeget (Fotó: Balla István)

Körösi Zoltán, az MMKA kuratóriumának elnöke nem kívánt nyilatkozni FigyelőNetnek, de a közalapítvány egyik vezető tisztségviselőjétől megtudtuk, hogy jelenleg azért lobbiznak, hogy ez a döntés a végső költségvetésbe ne így kerüljön be. Forrásunk a FigyelőNetnek elmondta, hogy egymás mellett három átvilágítás is folyt az szervezetnél: a saját auditjuk, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumáé és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumé. Végül kiderült, hogy a korábbi kuratóriumi vezetése alatt a korábbi filmtámogatási mechanizmusnak köszönhetően közel 6 milliárd forintos hiteltartozása alakult ki az MMKA-nak, amely következtében a kormány zárolt 1,5 milliárdnyi támogatási összeget.

Még a konszolidáció idején sem fogták vissza a túlköltést

Körösi Zoltán korábban a Filmhunak adott interjújában elmondta, hogy a tetemes adóságállomány éveken keresztül halmozódott. A Medgyessy-féle ígéreteket a szakma eufórikus állapotban elhitte, majd a valóság kiderülése után változatlan nagyságrendben folyt a költés, s ráadásnak 2005-ben a Bozóki-féle miniszterség ideje alatt a minisztériumi átutalások egy évnyi elmaradása vezetett a banki hitelállomány ilyen mértékű megnövekedéséhez. Az MMKA szerinte rosszul reagált ezekre. Nem fogta vissza az pénzkiígérést, és az éves finanszírozás kimaradására nem alakított ki stratégiát a bankok megjelenésével. Emellett pedig minden egyes évben túllépték az adott év keretszámait, növelték a mínuszt.

A korábbi zárolás, és a most megvágott, átcsoportosított támogatás abba a folyamatba illeszkedik, amely során a kormány a közalapítványt február végéig megszüntetné. Az azonban még nem derült ki, hogy akkor milyen szervezet látja majd el azokat a feladatokat, amelyeket a filmszakma, filmkultúra részére végez. Ahogyan az sem, hogy a közalapítvány megszüntetésével a jogutód hogyan kezeli majd a hatalmas adóságállományt.

Lehetséges, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban szerveződik egy másik filmes intézmény, amely a magyar filmipar átszervezésére jönne létre Andy Vajna filmproducer vezetésével. Filmes forrásaink szerint itt valósulhat majd meg Vajna Liszt Ferenc életéről szóló filmterve és Káel Csaba nagy költségvetésű Toldi-projektje is. Vélhetően erre különítettek el a jelen büdzsétervezetben 2 milliárd forintos összeget Matolcsy György minisztériumában.

Az MMKA-nak így tehát nem lesz oka február elején ünnepelni a magyar filmet a filmszemlén. A korábban vörös szőnyegesre tervezett nyitó- és záróünnepély, valamint a fesztiválosabb programajánlat helyett elképzelhető, hogy egyszerűen levetítik a közalapítvány támogatása mellett létrejött produkciókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik