Élet-Stílus

Kiszínezték Londont! Divathetek 2011 tavasz/ nyár

Olyan színesre sikerült a 2011-es tavasziny/nyár kollekció, hogy bizonyára elszégyelli magát az, aki ezután szürke eminenciásnak nevezi az angolokat.

Big Four. Így nevezik a négy divat-fővárost, ahol évről évre megrendezik a tavaszi/ nyári és az őszi/ téli divatheteket. Ez a divatvilág legrangosabb eseménysorozatainak egyike, ahol a nagy divatházak vonultatják fel trendteremtő kollekcióikat. Idén már lezajlott e neves esemény, s most New York után a második helyszínen, Londonban teszünk egy képzeletbeli utazást. A brit főváros szeptember 17-e és 23-a között egy csapásra nyüzsgő divatforgataggá változott a divatbemutatóknak, trend kiállításoknak és fergeteges partyknak köszönhetően. Következzenek hát Anglia legfantasztikusabb 2011-es tavasz/nyár ready-to-wear kollekciói!


Nyissuk a szemlét a tradicionális Burberryvel. E nagy múltú márka tervezője, Christopher Bailey ismét bebizonyította, hogy méltán áll ő a divatház élén, hiszen a megszokott árnyalatokkal és a hagyományos eleganciával szakítva vidám színeket és játékos formákat csempészett a Burberry megszokott kockamintái közé. A tervező zsenialitását igazolj, hogy a tőlük megszokott ruhadarabokat, mint például a trench következetesen benne hagyta a kollekcióban. Amiben megújította ezt az ikonikus Burberry kabátot, az a fémes csillogás és a fluoreszkáló kiegészítők. Mindezt néhány bőrkabáttal és szexi leggingsszel egészítette ki.

Matthew Williamson igen közkedvelt Angliában. Ezentúl talán még inkább az lesz, mivel a nyári trend folytatásaként a maxiruhákat választotta, megfűszerezve őket némi tengerparti életérzéssel. A vibráló, élénk színek, a nagy, nyomott minták és az ékszerhatású ruhadíszek teszik különlegessé és egyedivé a kollekciót. Aki ódzkodik a földig érő viselettől, az is meggondolja magát, ha ilyen elegáns és energikus hatást érhet el ezekkel a darabokkal.

A House of Holland nevével ellentétben egy hamisítatlan angol márka. Henry Holland vezetésével, hasonlatosan a New York-i tervezőkhöz, visszakanyarodtak a 70-es évek szín-, anyag- és formavilágához. Könnyed és energikus ruhákat állított színpadra, melyeken a trópusinövény-minták, a fémes elemek, a rojtok, de mindenekelőtt a játékos és vidám csillagok kaptak főszerepet. A végeredmény pedig egy fantasztikus és eklektikus kollekció.

Vivienne Westwood a fetish cipők és szemet kápráztató ruhaköltemények anyja, idén sokkal konszolidáltabb stílusban tervezett, mint ez idáig. Anglia divatkirálynője talán épp ezzel akart kitűnni, s meglepetést okozni közönségének. Vivienne stílusa a 90-es évektől folyamatosan tisztul meg a punk és anarchista elemektől, 2011-re pedig a tavasz makulátlan frissességével ajándékoz meg minket, végre utcai viseletre is alkalmas ruhakölteményein keresztül. Az extrémitás azért megmaradt, s átköltözött a modellek arcára festés formájában.

Egyre nagyobb teret hódít a ruhagyártásban a kötött áru. Ennek koronázatlan királya Mark Fast, aki az idei divathéten bemutatta, hogy mennyire sokrétű és nőies ruhákat lehet alkotnia kötött és horgolt anyagokból, ha van elég fantáziánk és bátorságunk hozzá. Élénk színek és látványos szabás, enyhén gótikus vonalvezetés és némi Swarovski-kristály a kollekcióban elérte a várt hatást. Mark Fast segítségével újraértelmezhettük a divatos ruha fogalmát ezen a lenyűgöző
divatbemutatón.

Londonban tehát szín kavalkád fogadta a nagyérdeműt, ezzel a fiatalos, vidám bemutató sorozattal. A divathetek harmadik házigazdája, Milánó kissé kitört a régi korlátai közül, s meghökkentő show-val folytatta a szakmai bemutatókat. Sorozatunk következő részében betekintünk az olaszok őrült divatötleteibe, s lélekben felkészülünk arra az élményre, ami jövő tavasztól vár ránk az olasz boltokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik