Élet-Stílus

Főleg Gerától tart a San Marinó-i kapitány

Nehéz, küzdelmes meccsre számít október 8-én a magyar válogatott ellen Giampaolo Mazza, a San Marinó-i futballcsapat szövetségi kapitánya. Az általános iskolai tanárként dolgozó kapitány - aki még Budapestre való elutazása előtt adott interjút a FigyelőNetnek - még mindig nem heverte ki Gera Zoltán 2002-es mesterhármasát.

Milyen meccsre számít a magyar csapat ellen?

San Marino futballtörténetében ez lesz a második alkalom, hogy megküzd a magyar csapattal. Ám az igazat megvallva, a mi esetünkben nem sokat változtat a lényegen az, hogy melyik csapattal is játszunk, legyen szó Hollandiáról, Svédországról – akikkel egyébként már játszottunk -, avagy éppen a magyarokról, még ha a rangsorban egy kicsit hátrébb is helyezkednek el, mint az előbb említett két csapat. Emlékszem a legutóbbi találkozásunkra a magyar válogatottal néhány évvel ezelőtt Budapesten, amikor is 3-0-ra veszítettünk, Gera hármas góljával. Megjegyzem, Gera most is csapatban szerepel, ráadásul ő a csapatkapitány. Mindazonáltal nagyon küzdelmes és nehéz meccsre számítok, s a dolgot az is nehezíti számunkra, hogy idegenben játszunk. Ráadásul az is egy további kihívás, hogy a magyar csapat véleményem szerint nagyon sok gólt szeretne szerezni a meccsen, hogy esélye legyen a csoport második helyének megszerzésére. Az első helyet ugyanis meglátásom szerint borítékolni lehet: Hollandiának van erre a legnagyobb sansza.

Mi a véleménye a magyar csapatról?

Megnéztük videón a magyarok legutóbbi, Svédország elleni meccsét, ahol 2-0-ra veszítettek, egy meglehetősen passzív játék mellett, ám ennek ellenére egy nagyon jó meccset játszottak Ibrahimovics és társai ellen, s az eredmény sajnos ezt nem tükrözi. A pénteki meccs előtt még megnézzük a magyar csapat pár korábbi meccsét, hogy minél jobban felkészüljünk az ellenfelünkből. Úgy látom egyébként, hogy egy tipikus kelet-európai csapatról van szó, amely igen technikásan játszik, remek erőnléttel rendelkezik, ráadásul egy komoly futballkultúrával rendelkező országról van szó. Tény, hogy a múltban számos futball-legendával büszkélkedhetett, akik világszerte ismertté tették a magyar focit, ám jelenleg is több focista játszik külföldi, például német, osztrák csapatokban. Kit tudnék kiemelni közülük? Talán Gera nevét említeném, főként, hogy a mesterhármasa mély nyomot hagyott bennem.

Gera 2002-es mesterhármasa


Milyen San Marinó-i csapat érkezik október 8-án Magyarországra?

Tény, hogy egy hónappal több van már a játékosok „lábában”, mint a szeptemberi mérkőzéseinken, s ez különösen fontos egy olyan csapat számára, amely főként amatőrökből áll össze. Ám mint ahogy a hollandok és a svédek elleni mérkőzéseink esetében is, most is egy „dupla” meccsel kell számolni, hiszen kedden, azaz négy napra a magyar csapattal elleni összecsapást követően már Moldávia ellen lépünk pályára, igaz, hazai környezetben. Ez pedig számos problémát generál számunkra, hiszen egyrészt komoly fizikai erőfeszítést igényel részünkről, másrészt bízunk abban, hogy sérülésekre sem kerül sor. Pillanatnyilag úgy tűnik, csupán Gasperonit kell nélkülöznünk a pénteki mérkőzésről, aki sérüléssel bajlódik, ám őt leszámítva teljes létszámban utazunk Magyarországra.

költöztető, könyvelő és csillárárus a csapatban

A San Marinó-i fociválogatott a FIFA rangsorában az utolsó helyen található 0 ponttal. Érdekesség, hogy a játékosok közül mindössze négyen számítanak profinak, a többség amatőr, ráadásul a szövetségi kapitány is – aki egyébként korábban játékos volt – egy általános iskolában tanít. Giampaolo Mazza egyébként már 1998 óta irányítja a miniállam csapatát, ezzel ő a legrégebb óta hivatalban lévő szövetségi kapitány Európában.

San Marino a focitörténetében egyébként egyetlen egyszer tudott nyerni, 2004-ben, Liechtenstein ellen egy barátságos mérkőzésen, Andy Selva csapatkapitány góljával. A 34 éves focista jelenleg Verona csapatában játszik, s egyike az ország négy profi játékosának.

Az amatőr focisták egy része egyetemista, másik része pedig „hétköznapi foglalkozást” űz. Így például a legtöbb mérkőzésen szereplő Vannucci egy fittnesztermet üzemeltet, ám van közöttük könyvelő, elektronikai szakember, költöztető, avagy csillárokat árusító.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik