Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Katy Perry vagy Rolling Stones

péntek, október 1.

Október elseje a Zene Világnapja. A Liszt Ferenc téri parkolóban felállított központi színpadon 11-től este hétig a komolyabbnak mondott zene képviselői lépnek fel. Emellett a Nyugati téri és a Blaha Lujza téri aluljáróban a legkülönbözőbb műfajokat képviselő profi zenészek – többek között Szakcsi-Lakatos Béla, Kelemen Barnabás, a Kaláka, a Makám, a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok és az Új Generáció – töltik meg zenével a köztereket. A Deák Ferenc téren a Kamaszfesztiválosok tartanak délelőtt kihelyezett énekórákat, délután pedig diákzenekarok játszanak majd. Érdemes böngészni a nap részletes programját, amit itt megtehet.

Húzós kis hétvégenyitónak ígérkezik a rajongóknak az I Kissed a Girl, a Hot’n’Cold, vagy a California Gurls világhírű előadójának arénabéli koncertje. Katy Perry provokatív dalaival vált ismertté, bár (vagy pont ezért?) lelkipásztor családból származik. Első albuma még jazzesített egyházi keresztény dalokat tartalmazott, azonban hamarosan talált egy Queen-albumot, ami erősen korrigálta a pályaívét. 2004-től vetette bele magát a popiparba, és kialakította erőteljes, rockelemekkel felturbózott zenei stílusát, amihez legtöbbször meghökkentően őszinte dalszövegek és – sokak szemében – némi tiszteletlen magatartás is társult. Új lemezében kicsit visszatér kaliforniai gyökereihez, bár szülei továbbra sem igen nézik jó szemmel a provokatőr tinisztárlányuk működését.

Időutazást kínálnak a közönségnek a hétvégén cseh művészek a budapesti Városligetben. A prágai Handa Gote csoport eredeti amatőr filmekkel és élő zenével repíti vissza a nézőket a 60-as, 70-es, 80-as évek Csehszlovákiájába. A produkció közben retrohangulatban vendégül látják a közönséget abban a bisztróban, amelyet anno Kádár János utasítására építettek és ma is eredeti szocialista tárgyakkal van berendezve. Bővebb információ itt.

Az A38 Hajón a Quimby koncertezik (jegyet már csak a nagyon ügyes vaterázóknak van esélyük szerezni), a Bëlga a gödöllői Trafóban vezeti elő agymenéseit, a Csík zenekar pedig Pécsett ad gigakoncertet.

—-szombat, október 2.—-

„Jó, hogy vége a 80-as éveknek, és nem jön újra el” – énekelte Lovasi András a Kispál és a borz első lemezén. Úgy tűnik, a Kispálnak hamarabb lett vége, mert a 80-as évek újra feltámad. Szombaton legalábbis az inkriminált évek legnagyobb popikonjai látogatnak el hazánkba, hogy újra felidézzék az akkori diszkók és gimis klubok hangulatát. Nik Kershaw, Paul Young, Kim Wilde, Rick Astley, Boy George – ki ne emlékezne ezekre a nevekre. Muszáj emlékeznünk a slágereikre is – I Won´t Let The Sun Go Down On Me, Everytime you go away, You keep me hangin’ on, Never Gona Give You Up, vagy Do you really want to hurt me-, hiszen beleégették agyunkba a rádiók, és a lemezlovasok. Az öt előadó több mint 130 millió eladott lemezt jegyez, több mint 50 Top10-es sláger kötődik nevükhöz, és zenéjükkel a 80-as évek popkultúráját teremtették meg. Gigaretrobuli az Arénában.

A Dieselben viszont a hollandus gót metál üdvöskéje, az Epica lép fel. Egy fantázia szülte történet aláfestése is lehetne ez a klasszikus, gótikus és heavy metal elemeket egyesítő muzsika. Mark Jansen – a maximalista gitáros – az After Forever soraiból való kilépése után alapította meg a bandát, s természetesen az a cél vezérelte, hogy egy még tökéletesebb formációval térhessen vissza a szimfonikus metal élvonalába. A fő dalszerzés mellett a hörgős részekért is ő a felelős. Simone Simons személyében olyan hölgyet talált az énekesi posztra, aki dinamikus, operákba illő hangjával mindenkit könnyedén elbűvöl. Előző lemezük – a 2009-es The Divine Conspiracy – megjelenése első hetében már a Top 10-es listán nyitott. Sosem szólaltak meg ilyen intenzíven, egyedien és himnikusan – ezt megtapasztalhatjuk szombat este is.

A Pecsában szombaton a IV. Tribute Fesztivált és a II. Ökofesztivál tartják. Miközben a látogatók a környezettudatos gondolkodással ismerkednek, az újrafelhasználható zenére bulizhatnak. A Tribute Fesztivál három színpadán ugyanis 20 nemzetközi sztárzenekar magyarországi tribute bandje lép fel, akik Eric Clapton, a Judas Priest, a U2, a Joy Division, a Nirvana, a Metallica számait adják többek között elő. Én ugyan sosem értettem, miért jó mások számait élethűen előadni, de tény, hogy reneszánsza van a műfajnak.

A Marczibányi téren a Makám együttes mutatja be új lemezét, Villányban Ferenczi György és a Rackajam, a Gödörben az Anima Sound System koncertezik.

—-vasárnap, október 3.—-

Hétvégén tartják a Hangfoglalást, ami, ha nem is jár akkora felhajtással, mint Árpád-vezér akciója annak idején, de érdemes kilátogatni a SYMA-csarnokba. Ez egy zenei seregszemle, hangszerkiállítás és egy világon egyedülálló hangszermúzeumi tárlat egyben. Ez utóbbi egy több mint 500 négyzetméteres kiállítás, amelyen historikus hangszereket, több évtizedes orsós magnót, hatalmas diszkógömböt és egy felbecsülhetetlen értékű gitárt is megmutatnak. Egyébként a Hangfoglalás összesen 8000 négyzetméteren vonultat fel több tízezer kipróbálható hangszert, és 200 zenei eseményt. Vasárnap például fellép a Sugarloaf, a Lovegun, Szappanos György és a Garry Bass Promotion, Pély Barna, a Pribojszki Band és a Back II Black.

A Dürer-kertben viszont a Jojo Mayer’s Nerve szórakoztatja a nagyérdeműt. A kezdetben jazzdobosként működő Jojo Mayer a breakbeat, a dub, a garage a dubstep vagy a drum’n’bass ritmusképleteit hozza élőben, és ezt ülteti bele a Nerve névre hallgató zenekarával játszott, jazzközeli világba. A svájci dobos saját munkamódszerét és zenéjének műfaját fordított programozással készült realtime elektronikus zeneként jellemzi és a “mindenből a legjobbat” szemlélettel ötvözve játssza, improvizálja azt. Energiával teli előadásain a tört ritmusokkal nagy barátságban, elmosódó kezekkel hozza a sebesség és a technika táncbarát kettősét.

A péntektől futó Szegedi Paprika-fesztiválon vasárnap fellép a Kaláka, a Székely Góbék, Varga Miklós és este kilenctől a Ghymes. A Móri Bornapokon pedig feltűnik a Pál Utcai Fiúk.

—-Mozi, kiállítás, családi program—-

Kiállítás

Nuda Veritas – Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei 1895-1905


Menjek vagy maradjak – Katy Perry vagy Rolling Stones 1

Múlt héten nyitott a Szépművészeti újabb gigakiállítása. A 70 művész több mint 200 műalkotását felvonultató tárlat a bécsi Secession művészegyesület korai szakaszát mutatja be. A kiállítás nagyrészt rajzokra és sokszorosított grafikákra épül, de ezeket néhány kiemelkedő festmény, szobor egészíti ki. A leghíresebb műtárgyakat kétségkívül Gustav Klimt jegyzi, hét kiállított festménye között van a főművének tekintett Nuda Veritas – a Meztelen igazság című képe is, amelynek biztosítási értéke önmagában 35 milliárd forintra rúg.

bővebben>>

Mozi

A heti premierhéten íróasztalhuszárokból igazi zsarukká avanzsált rendőrök röhögtetnek és akcióznak (Pancser Police), magyar színésznővel (Tóth Orsi) dúsult iráni filmet láthatunk a nehéz asszonyi sorsokról (Nők férfiak nélkül), s egy francia filmből megtudhatjuk, ki volt a híres író, Dumas titkolt társa (Dumas). Egy belga animációs film kitartó teknősszerelemről mesél (Sammy nagy kalandja – A titkos átjáró), és láthatunk egy nagyon eredeti ausztrál gyurmamozit is (Mary és Max). S érkezik a legendás pénzügyes manipulátor, Gordon Gekko, hogy eladósodott mindennapjainkban újra megmutassa a tutit (Tőzsdecápák – A pénz nem alszik).

Családi program

Lovas napok a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban

Kiállítás nyílik a Mezőgazdasági Múzeumban, ahol az ember és a lovak kapcsolatáról tudhatunk meg többet. A tárlat a gyermekekre különös figyelmet fordít. Az óvodás- és iskoláskorú látogatók interaktív, játékos módon ismerkedhetnek meg a lóval. S egy családi hétvége keretén belül egész napos foglalkozásokkal várják a legkisebbeket szombaton és vasárnap.

—-Mozi—-
Íróasztal-huszárokból igazi zsarukká avanzsált rendőrök röhögtetnek és akcióznak (Pancser Police), Tóth Orsival dúsult iráni filmet láthatunk (Nők férfiak nélkül), s megtudhatjuk, ki volt a híres író, Dumas titkolt társa (Dumas). Egy belga animációs film kitartó teknősszerelemről mesél (Sammy nagy kalandja – A titkos átjáró), és láthatunk egy nagyon eredeti ausztrál gyurma-mozit is (Mary és Max). A hét mozipremierjei.

Bővebben itt >>

—-Tévéajánló—-

péntek, október 1.
m1, 21.35

Shine a Light

Menjek vagy maradjak – Katy Perry vagy Rolling Stones 1

Nyilván a Zene Világnapjára reagál, amikor műsorra tűzi a világhírű rendező, Martin Scorsese dolgozatát a Rolling Stonesról. Két rendhagyó koncertet adott 2006 őszén a zenekar a New York-i Beacon színházban. Ezen nemcsak különleges vendégszereplők – Jack White a White Stripes együttesből, Christina Aguilera és Buddy Guy – működtek közre, hanem olyan számokat is játszott a csapat, amelyet élőben még sohasem adtak elő. A koncertfelvételek mellett ritka archív képek, valamint kulisszák mögött készült felvételek és interjúk is láthatók. A különleges zenés film addig még soha nem látott helyzetben mutatja be a Rolling Stonest a színpadon és a színpad mögött.

szombat, október 2.
m1, 23:15

Dob+basszus live

Menjek vagy maradjak – Katy Perry vagy Rolling Stones 1

Volt egyszer egy tévéműsor, amelyben elvileg egy-egy korszakot, évet mutattak be egy-egy rockszám segítségével. A Dob+basszus egy igazi okos-szórakoztató műsor volt, így hát – ahogy azt szokták errefelé – le is vették gyorsan a képernyőről. Lévai Balázs a Bárka Színházba költöztette át a megszűnt műsorát, ahol színházi körülményekre áthangszerelve élt tovább. Az esteket azonban rögzítették, így most újra feltűnhet a képernyőn a projekt egy időre. Az újjászületés főszereplője egy azóta megszűnt zenekar, a Kispál és a borz lesz, olyan vendégekkel, mint Gryllus Dorka, D. Tóth Kriszta, Mucsi Zoltán, Scherer Péter.

vasárnap, október 3.
RTL Klub, 20:00

Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik


Menjek vagy maradjak – Katy Perry vagy Rolling Stones 1

A Steven Soderbergh rendezte Ocean-sorozat harmadik részében Willy Bank, a könyörtelen kaszinótulajdonos kórházba juttatta Danny Ocean barátját és mentorát, Reubent. Álmában sem gondolta volna, hogy ezek után szemben találja magát a díszes társasággal. De Bank elszámította magát, a fiúk nem hagyják annyiban a dolgot. Mindent megtesznek, hogy visszavágjanak, mégpedig Bank nagy napján, a róla elnevezett kaszinó megnyitóján. Először meg akarják kopasztani, majd meg akarják fosztani a dicsőségtől, a szállodáiért kapott Öt gyémánt-díjaktól. A terv veszélyes, és majdnem lehetetlen végrehajtani, de a fiúk nem ismerik ezt a szót. Persze, miközben George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Don Cheadle, Andy Garcia és Al Pacino keverednek maffiakalandokba az RTL-en, addig az M1-en és a hírtévéken az önkormányzati választások kapcsán a politikusokért is izgulhatunk. A választás a miénk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik