Élet-Stílus

Élhettek hobbitok

Ismét fellángolhat tudományos körökben a hobbitok körüli vita, egy ausztrál tudós szerint ugyanis a Homo floresiensis egyedei nem egy más faj képviselői voltak, hanem jódhiányos kreténizmusban szenvedő emberek.

Az indonéziai Flores szigetén, a Liang Bua barlang lerakódásaiban 2003-ban fedezték fel azt a majdnem teljes, 15 000 éves csontvázat, az LB1-et, amelyet sok tudós e fajba sorolt. Nyolc másik, ugyancsak apró egyed csontvázának részeit is megtalálták kis kőszerszámokkal együtt, amelyek 9400-13 000 évvel ezelőtt készülhettek. Sokak szerint a maradványok eddig nem ismert, a Homo erectusból származó új emberfaj felfedezését jelentik.

Charles Oxnard, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem professor emeritusa kollégáival már egy tavalyelőtti tanulmányukban, amelyben a Liang Bua barlangban talált koponyát vették górcső alá, annak a nézetüknek adtak hangot, hogy endémiás kreténizmusról van szó, amely a pajzsmirigy veleszületett csökkent működése miatt alakult ki. Következésképp a hobbitok nem egy más fajt alkotnak, “mindössze” jódhiányos emberek. A tanulmány 2008-ban éles vitákat váltott ki tudományos berkekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik