Élet-Stílus

Herczeg András: hiányzik a nagy lépés

„Több fordulópontja is volt a meccsnek, például 0-1 után ha nem a kapufát találjuk el, talán másképpen alakul" - mondta Herczeg András, a Loki klubmenedzsere a Metaliszt Harkiv elleni súlyos, ötgólos vereség után.

A magyar bajnok zsinórban másodszor tölti az őszt Európában, tavaly a BL-ben, idén a második számú kontinentális sorozatban jutott a csoportkörbe. Ez dicséretes. Az már kevésbé, hogy a BL-t is beleszámítva a Loki hét európai találkozóján egyetlen pontot sem tudott szerezni, miközben számolatlanul kapja a gólokat, a Bajnokok Ligája hat meccsén – a Liverpooltól, Lyontól és a Fiorentinától – 19-et, most a Harkivtól ötöt.

Igaz ugyan, hogy bár az ukrán csapat sikere megérdemelt, a gólkülönbség túlzó…
„Több fordulópontja is volt a meccsnek, például 0-1 után ha nem a kapufát találjuk el, talán másképpen alakul, és természetesen a kiállítás mindenképpen kulcsmomentum. A második félidő elején volt néhány lehetőségünk, ha egy bemegy, talán szorosabb lett volna az eredmény” – nyilatkozta hajdúsági labdarúgócsapat hivatalos honlapján Herczeg András klubmenedzsere, aki megjegyezte, az csoportkör egyelőre „erős” a csapatának.

„Tavaly bejutottunk a Bajnokok Ligájába, most az Európa Ligába, de úgy néz ki, azt a nagy lépést nem tudjuk megtenni, amely a sikeres szerepléshez kell a csoportban” – fejtegette a szakvezető.

Kétségtelen, a főtáblán szereplő, minőséget képviselő csapatok ellen nincs könnyű helyzetben a hazai tempóhoz szokott Loki, mint ahogy más honi csapat sem lenne. Ott ugyanis más sebességgel futballoznak a riválisok, mint akárcsak a selejtezőben, s kíméletlenül kihasználják a hibákat. Miközben az NB I-ben egy-egy eladott labda vagy rossz helyezkedés könnyen korrigálható, az elitben már a gólokkal kell fizetnie ezekért.

Galéria

Galéria

Herczeg András kitért arra is, hogy „amíg egy magyar csapat megválik a legjobbjaitól, nagyon nehéz jól szerepelni nemzetközi porondon”. Hozzátette, hogy bizony nem könnyű megtartani az európai klubcsapatok által csábított, meghatározó játékosokat, mivel „a klubokat is fent kell tartani valahogy, ráadásul a labdarúgók is mennének, hiszen kint sokkal többet keresnek, emellett szakmailag is nagy lehetőség számukra a légióskodás”.

A Debrecen legyőzőjénél, a Metaliszt Harkivnál ezzel szemben más a helyzet, az UkrSibbank társtulajdonosa, Olekszandr Jaroszlavszkij által patronált klub ugyanis nem eladja, inkább veszi a minőségi játékosokat, olyan brazil légiósokat például, akik az ukrán gárda öt góljából négyet magukra vállaltak. Ők egyértelműen kilógtak a mezőnyből.

A Metaliszt vezetőedzője, Miron Markevics elégedetten értékelte csapata teljesítményét, bár elismerte, hogy az első gólig idegesen, kapkodva futballoztak, s a kiállítás is megkönnyítette a helyzetüket. „Nem emlékszem, hogy nyertünk-e már korábban idegenben 5-0-ra, de tudni kell, hogy ez nem csak a játékosok érdeme, egy ilyen győzelemhez minden tényezőnek stimmelnie kell, az edzőn is sok múlik” – mondta.

A DVSC legközelebb szeptember 30-án, az olasz Sampdoria vendégeként javíthat. Az olasz csapat papíron jobb a Harkivnál, de egy bravúreredmény mindenképpen benne van benne van a Lokiban, és ugye tudjuk, minden sorozat megszakad egyszer. Ha nem is két hét múlva, ám valamikor csak megszületik az első debreceni európai pont.

Európa Liga, I csoport:

Debreceni VSC-Metaliszt Harkiv (ukrán) 0-5 (0-2)
Budapest, Puskás Ferenc Stadion, v.: Stavrev (macedón)
Gól: Edmar (24., 74.), Cleiton Xavier (34.), Fininho (77.), Valjajev (89.)
Kiállítva: Kabát (43.)
Sárga lap: Nagy Z. (66.), ill. Villagra (41.), Fininho (45.), Valjajev (89.)
DVSC: Malinauskas – Nagy Z., Mijadinoszki, Komlósi, Laczkó – Szakály (Rezes, 66.), Kiss Z. (Ramos, 46.), Varga J., Czvitkovics – Kabát, Yannick (Coulibaly, 46.)
Harkiv: Disljenkovics – Villagra, Obradovics, Gueye (Bordian, 80.), Psenycsnyik – Valjajev, Edmar – Taison (Kaita, 77.), Cleiton Xavier, Fininho – Vorobej (Oleinik, 56.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik