Élet-Stílus

Pulit küldünk a Holdra

Egy magyar csapat is nevezett a Google pénzdíjas kezdeményezésére, amelynek célja önerőből, minél olcsóbb, működő Hold-szondát készíteni.

Dr. Pacher Tibor a Puli Space Technologies alapítója és a Team Puli vezetője, az Óbudai Egyetemmel és a Google Magyarországgal közösen tartott sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a Puli Csapata készen áll, hogy nevezzen a Google Lunar X Prize (GLXP) nemzetközi megmérettetésére.

A 30 millió amerikai dollár összdíjazású verseny kiírása szerint a 20 millió dolláros fődíjat az a csapat nyeri, amely először juttat el – legalább 90 százalékban magánerőből finanszírozott – járművet a Holdra és hajt végre bizonyos feladatokat a megadott határidőn belül.


Dr. Pacher, a Puli Csapat vezetője a sajtótájékoztatón egy allegóriába csomagolva vezette elő mondanivalóját, amelyben úgy utalt a Puli Csapatára, mint a magyar népmesék egyik különösen kedvelt szereplőjére, a legkisebb királyfira, aki folyton lehetetlen küldetéseket vállal azért, hogy bebizonyítsa, méltó a trónra. A projekt sikerével kapcsolatban elmondta, hogy elengedhetetlen lesz az alázatosság, némi szerencse illetve, a magyar társadalom támogatása.
A bemutatott Puli 0.1-es demorover háztartási és játékboltban elérhető eszközökből készült: műanyag vájlingból, távirányítású autóból, vállfából és kólás kupakból, hogy demontstrálja a súlypont-áthelyezéses gömbroveres haladást.

Olvasói sztorik