Élet-Stílus

Svéd-magyar: az első félidő biztató volt

„Az első félidőben nyújtott játékra lehet építeni" - nyilatkozta Egervári Sándor szövetségi kapitány a svédek ellen 2-0-ra elveszített Eb-selejtező után.

Bár az első félidőben is a svédek játszottak fölényben, és kapura is veszélyesebbek voltak, a szünetig helytállt a magyar válogatott a stockholmi Rasunda Stadionban. A tétmeccsen szövetségi kapitányként most debütáló Egervári Sándor csapata többször is eljutott a hazai kapu elé, bár ziccere nem volt, Vadócz Krisztián lövése és Dzsudzsák Balázs megindulása egyaránt elnyerte a tetszésünket. A folytatás már kevésbé…

„Az első félidőben közel álltunk ahhoz, hogy meglepetést okozzunk, de a második játékrészben már fölénk kerekedtek a svédek” – nyilatkozta Egervári az Európa-bajoki selejtezőt közvetítő Sport TV-nek.

Az mélyebb elemezést igényelne, hogy a gyorsan, az 51. percben bekapott gól, vagy néhány játékosnál jelentkező fáradság az oka a gyengébb második félidőnek. Ezzel együtt tény, hogy a szünet után Koman Vladimir oldalhálóban landoló lövésén kívül veszélytelenek voltuk a svédek kapujára (bár az igyekezettel, bátorsággal ezúttal nem volt gond…), és a hazaiak Pontus Wernbloom 73. percben szerzett második góljával eldöntötték a találkozót – és kétség sem férhet ahhoz, hogy megérdemelten nyertek.

A holland AZ Alkmaarban futballozó középpályás feje, ha aranyat nem is, három pontot ért a svédeknek. Előbb Sebastian Larsson beadása után bólintott hálóba, majd egy szöglet után homlokáról a lécre, onnan a lábára, arról a bal alsó sarokba került a labda.

Svédország-Magyarország 2-0

„Nem számítottam rá, hogy fejjel verik meg a védelmünket, hiszen jól fejelő játékosaink vannak. Ahhoz a fajta kis csibészséghez azonban még rutintalanok vagyunk, mint amit a hazaiak mutattak be, amikor kibillentették a menteni próbáló Juhász Rolandot az egyensúlyából” – tette hozzá Egervári Sándor, aki vallja, az első félidőben nyújtott játékra lehet építeni a jövőben. „Voltak reményt keltő elemek a játékunkban, kezd alakulni az alapcsapat, és remélem, néhány friss fiatal bevetésével Moldova ellen jobb eredményt érünk el” – így az U20-as válogatottat világbajnoki dobogóra vezető tréner.

Kollégája, Erik Hamrén szerint a magyarok az első félidőben jól játszottak, de minden bizonnyal megzavarta őket, hogy a második játékrész elején gyorsan gólt kaptak. Az 53 éves szakvezető az övéi közül senkit sem akart kiemelni név szerint, mivel szerinte a csapategységnek köszönhető a 2-0-ás győzelem, amelyet nagyon értékesnek tart.

Szörnyű leírni, de ettől még igaz: Svédország együttese több mint 15 éve nem kapott ki a magyaroktól, akikkel szemben hazai pályán 55 éve veretlen. A magyar válogatott Moldova ellen javíthat, de a keddi meccs sem lesz sétagalopp. Elég, ha megemlítjük, hogy a következő rivális hazai pályán 2-0-ra legyőzte a jobbnak tartott Finnországot.

A magyar labdarúgó-válogatott hajnal négykor ért vissza telki edzőtáborba, ahol ismét csatlakozott a kerethez Varga József, Szalai Ádám és Bogdán Ádám. Az ellenfelével összefejelő Laczkó Zsolt fejsérülése nem súlyos, így rá is számíthat Egervári Sándor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik