Élet-Stílus

Online szótárak: melyik a legjobb?

A jövőben nem adják ki a legismertebb angol egynyelvű szótárat. Marad az online változat. Melyik a legjobb szótároldal?

Az Oxford English Dictionary tucatnyi szerkesztő által gondozott kiadvány volt, amelynek valamely változata nem hiányozhatott az angol nyelvvel kapcsolatba kerülők polcáról. A helyzet az online változat térnyerése miatt annyira megváltozott, hogy a kiadója Oxford University Press közölte, a szótár harmadik kiadását csak akkor küldi nyomdába, ha előzetesen elegendő kereslet mutatkozik iránta. A print formájú nagyszótár „súlya” mára alig tíz százalékosra zsugorodott a kiadó portfóliójában.

A polcon porosodik

A hatalmas terjedelmű, húszkötetes szótár mostani, második kiadása 1989-ben látott napvilágot, internetes formában is több mint tíz éve létezik. A print kiadvány ára 960 font – jelenlegi árfolyamon számolva mintegy 330 ezer forint –, ennek fényében talán nem meglepő, hogy eddig csak harmincezer példányt kelt el a teljes sorozatból. Megjegyzendő, hogy az online sem olcsó, heti előfizetési díja 7 font plusz áfa, az éves pedig 205 font plusz a forgalmi adó.

Simon Winchester az oxfordi szótár történetírója szerint a print kiadvány leépítése elkerülhetetlen volt, és csak a kiszolgálja az igényeket, ahogyan egyre többen használnak elektronikus könyveket. Hozzáteszi: ő maga is, aki három példányban is birtokolja a teljes szótárat soha nem nyitotta ki, mióta az iPodján is rajta van. Ezen a platformon azonban napjában többször is használja. (A húsz kötet 63 kilót nyom.)

Nem volt demokratikus

Fontos szerepük van a modern internetes szótáraknak az élő nyelvet illetően is – mondja Charlotte Brewer az oxfordi egyetem professzora. Az első szótárak idejében a viktoriánus korban ezek túlzott szerkesztői cezúrával szerkesztődtek. Az olyan kifejezéseket, amelyek a szexualitással, vagy akár a test nem ildomosnak tartott területeiről szóltak egyszerűen nem kerülhettek bele. Ezt a gyakorlatot is alapjaiban változtatta meg az internet a számtalan felhasználható forrás révén. Demokratizálta a nyelvi értelmezést is. Az új Oxford English Dictionary (OED) egyébként decemberben „jelenik” majd meg, ez elsősorban az oldal új megjelenésében és funkcióiban hoz sok újítást.

Ingyen szónak

Az oxfordi nagyszótárnak persze ezidáig is léteztek konkurensei, amelyekkel egészen jól el lehetett boldogulni. A The Guardian össze is szedett pár hasonlóan igényes, ám ingyenes kiadványt:

Collins (link)

A szintén komoly hagyományokkal rendelkező szótár zsebszótár (pocket) változata például ingyenes online. Ugyanakkor a lap szerint sok kívánnivalót hagy maga után, többek közt helyesírásában. A Guardian megjegyzi, hogy például a „help” szóra a második bejegyzés „a Latin-Amerikai gazdaságok fejlődéséhez való hozzájárulást jelenti”. Inkább a nyomatott változatnál maradnának, amely 1888 oldalas és 70 fontba kerül, a letölthető formában pedig 9,99 font.

Chambers (link)

A The Chambers 21st Century Dictionary 75 ezer szavával és kifejezésével, valamint 110 ezer definíciójával teljesen ingyenes online kiadvány. A The Guardian stábja igen pozitívan értékelte, mind a definíciók, mind a kifejezések feldolgozásában. Hozzáteszik, még egy kis összehasonlító nyelvészet is belefért. A teljes kiadvány print formában 170 ezer szavas és 270 ezer definíciót tartalmaz, és 40 fontba kerül.
Macmillan (link)

A definíciók rövidek és lényegiek – értékel a Guardian -, de semmi információ az szóeredetről és a háttérről. Vannak viszont példákra mutató linkek és közvetlen link a szinonimákhoz is. Ezen kívül lehet saját szógyűjteményt kialakítani rajta és lehet választani az amerikai vagy angol variáns között. A Macmillan a nyelvtanulóknak is kedvez azzal, hogy a leggyakoribb 7500 angol szót külön, csillagozva jelzi. (A három csillag a leggyakoribb szavakat jelöli). A weben ingyenes, míg a print formula 24 fontba kerül.

OneLook (link)

A Guardian szerint igazi élmény az oldal a maga 18 millió szavával, amelyet a világ 1060 különböző szótárából gyűjtöttek össze, köztük természetesen a legnagyobb angolokból. A kiadvány előnye, hogy a szakmai szótárként is kiváló. Finomítani is lehet a kereséseket, így például az egyes találatokat össze lehet hasonlítani egymással szótárak tekintetében. Továbbá használhatók benne szimbólumok mint a “@” abban az esetben ha nem pontosan tudjuk az egyik betűjét egy szónak. De visszafelé is lehet keresni a jelentése alapján megtalálva egy kifejezést.

Még néhány, alapvetően online szótár:

http://dictionary.reference.com/
http://machaut.uchicago.edu/websters
http://www.linguee.com/
http://www.thefreedictionary.com/

Ajánlott videó

Olvasói sztorik