Élet-Stílus

Top 6 földalatti lakóhely

Fenntartható ökoházak, melyek nem az ég felé törnek. Az Inhabitat Green Design összeállítása.

Az első lak a csodálatos kilátással megáldott svájci Vals-ban épült. A SeArch építészei és Christian Müller tervező egy szinte minden oldalról zárt otthont építettek a föld alá, melynek csaknem nullára szorították fűtési és hűtési igényeit.

A második ház a brit futballsztár, Gary Neville virágot formázó otthona. A földalatti lak a szirom alakú nyílásokon át kap fényt, az egy légterű lakás energiafogyasztása minimális.

Homokkő barlangban épült Curt és Deborah Sleeper építészek tervei alapján a harmadik ház a Missouri állambeli Festusban. Geotermális fűtéssel működik és passzív designnal készült, azaz minimalista módon oldották meg a lakberendezést. Légkondicionálásra nincs szükség.

A negyedik földalatti ház olyan, mintha egy mesében lennénk. A zöld svájci dombok között megbúvó tavacska köré épült a Vetsch Architektur föld ház konstrukció mintájára tervezett otthona. Kellemes lehet reggel kiülni a vízpartra, vagy a dombtetőről csodálni a kilátást.

A listán szereplő ötödik helyezett messzire repít nemcsak térben, hanem időben is. Az időtálló 700 éves iráni sziklalakásokat meg is lehet venni, vagy akár csak bérelni.
Nem hagyhatjuk ki ebből az összeállításból Frank Lloyd Wrightot.

A listán hatodikként szereplő épületek az organikus építészet atyjának leghíresebb háza, a Fallingwater körüli dombokon, azaz dombokban épültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik