Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Nemzeti Összekenyerezés vagy Pánik

A hosszú hétvégére A Nemzeti Összekenyerezés Programját, Skinny Puppy- és Bobby McFerrin-koncertet, Mesterségek Ünnepét, Naplegendát, valamint nyírbátori, őrségi, szombathelyi fesztiválokat ajánlunk.


csütörtök, augusztus 19.

A nyírbátori AzFeszt az egyik legérdekesebb rockfesztivál a túltelített hazai piacon. Különlegességét a helyszín adja, ami nem más, mint a helyi gyógyfürdő. Áztatni magunkat a forró vízben, mondjuk a Depresszió zúzására vagy a Bëlga bohóckodására készülve, az nem mindennapi élmény. A Thermal Rock’N’Roll szlogennel fémjelzett fesztiválon csütörtökön tiszteletét teszi többek közt a Napra, a Besh o droM, a 30Y, a Kiscsillag vagy a svéd The Haunted.

Nem kell mindenképp a fővárosiaknak sem utazni egy j buliért. A Diesel Clubban például egy kanadai legenda, a Skinny Puppy mutatja meg, hogy egy cseppet sem kopott a lendülete a lassan három évtizedes pályafutása alatt. 1982-es alapítása óta az elektro-indusztriál vonal megteremtői között tartják számon, amely az elsők között vegyítette a szintetizátort élő hangszerekkel. A Skinny Puppy nehezen emészthető, elszállt, de alaposan megmunkált, igényes zenéje egyaránt kedves az indusztriál, a goth, az elektronikus tánczene kedvelőinek, koncertjei intenzitásáért pedig a frontember, Kevin Ogre karizmatikus előadásmódja a biztosíték.

Szombathelyen a Savaria Történelmi Karnevál veszi 19-én kezdetét, amikor is időutazásra, izgalmas karneválozásra vagyunk hivatalosak. Hagyományőrző csoportok, római légiók katonái, gladiátorok, kelta harcosok, íjászok, középkori bajvívók, zászlóforgatók lepik el ilyenkor a város utcáit. E mellett tüzes játékok, “rabszolgavásár”, pajzán színpadi komédia, és egy sor fellépő csalogatja az érdeklődőket.

—-péntek, augusztus 20.—-

Az A38 Hajón az ünnepre és az új időkre való tekintettel megvalósul „A Nemzeti Összekenyerezés Programja”. A „magyarbulikat” évről évre megrendező BrakeCsokkerz DJ kollektíva tagjai rendre egy-egy nemzeti ünnepet vesznek célba, hogy annak hátán felkapaszkodva lángoló fáklyaként emeljék magasba az elmúlt hónapok során felszínre hozott ismeretlen magyar kislemez-ritkaságokat és a már emblematikussá vált Csokker-himnuszokat. Örömünnepet jelent ez mindazoknak, akik kíváncsiak rá, melyek az elmúlt nyolcvan év azon hazai poplemezei, amelyeket a hajdani kultúrpolitika, vagy pallérozatlan közízlés a megérdemeltnél sokkal mostohábban kezelt.

A Noise Life csapata most augusztus 20-án még egy okot ad az ünneplésre, ugyanis elhozza a milanói fidget félisteneket, a Crookerst a Dürer Kertbe. A duó 2003 óta létezik, és a kemény, de mégis dallamos akkor még kevesek által ismert fidget house-zal írták be magukat az underground köztudatába. Minden electro buli alapkelléke a “Thunderstruck” (AC/DC), és a “Fancy Footwork” (Chromeo) remix is az ő nevükhöz fűződik.

Az amúgy is zúzósabb programjairól híres nyírbátori AzFeszten pénteken igazán beindul a gyógyvíztől áztatott metálfrizurák rázása. Olyan előadók fogják mindezt kikövetelni, mint a Subscribe, a Fish!, az amerikai Madball, de olyan finomságok is feltűnnek, mint a Bëlga, vagy a Kerekes Band.

A hétvégén érdemes elzarándokolni az Őrségbe is, mert ott éppen a „szerek és porták fesztiválja”, a Hétrétország zajlik. A rendezvényt úgy hirdetik, hogy „Természetből a java – művészetből a magva, nyitott porták, nyíltszívű emberek értelmes szórakozás miegymás…” Ez a miegymás önmagában is sokat ígér. Mondjuk, hogy az Őrség Kapolcsáról van szó, amin pénteken, például olyan igazi zenei kuriózumokra bukkanhatunk, mint Écsi Gyöngyi Énekelt imádsága a veleméri templomban, vagy a Hajnóczy-Garaczi est az őriszentpéteri Pajtaszínházban.

—-szombat, augusztus 21.—-

E hét szombaton a kedvenc programunknak az Az én kis falum: Ispánk nevű fiatal ispánki népzenészekből álló zenekar, amely (hol máshol?), az ispánki művelődési házban játszik. Tényleg tud valamit az őrségi Hétrétfesztivál. Őriszentpéteren például Ferenczi Györgyöt és a Rackajamját, ugyanott két házzal arrébb a Mentés Másként Triót csíphetjük el.

A Living Colour 1988-as megalakulása óta nem kisebb bandákra volt bevallott hatással, mint a Rage Against The Machine, vagy a Sevendust. Pályafutásuk során begyűjtöttek már két Grammy-díjat, valamint több jelölést is. A jazz, hard rock és metal elemeit ötvöző együttes ezúttal Nyírbátorba látogat el. Az AzFeszten elcsíphetjük még a Depressziót, az Óriást, a Superbuttot, a Vertigót, vagy a svéd Scar Symmetryt, az amerikai Polar Bear Club-ot.

A Margitszigeten a Magyar Állami Népi Együttes adja elő a Nikola Parov és Mihályi Gábor nevével fémjelzett Naplegendát. Ezzel a táncos produkcióval az alkotók valami egészen eredeti, eddig nem látott látvány- és hangzásvilágot hoztak a hazai és külföldi táncszínházi előadások palettájára. Friss, kreatív, szellemében 21. századi táncszínházi előadásról van szó, amely a művészet sajátos eszközeivel jeleníti meg a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát.

—-vasárnap, augusztus 22.—-

Egy igazi világsztárt köszönthetünk a Syma csarnokban, immár harmadszor lép fel Magyarországon Bobby McFerrin. A tízszeres Grammy-díjas művész egyike a zenei világ született zsenijeinek, az egyik legismertebb énekes-improvizátor, akit, ha máshonnan nem, a “Don’t Worry, Be Happy” című dalról mindenki ismer. Több mint 20 millió lemeze kelt el, és közös munkái Yo-Yo Mával, Chick Coreával, a Bécsi Filharmonikusokkal és Herbie Hancockkal a klasszikus zene és a jazz nagykövetévé emelték. McFerrin a zenei körökön kívül együttműködött még Jack Nicholsonnal, a táncos Savion Gloverrel, Robin Williams-szel és Billy Crystallal – a két kitűnő komikussal – és nézőközönségek tucatjaival szerte a világon. 2010 tavaszán új lemezt jelentetett meg, erre építi mostani turnéját.

Augusztus 20. és 22. között lezárják a pesti alsó rakpart Lánchíd és Erzsébet híd közötti szakaszát, hogy zenei kalandozásra invitálják a szervezők a fővárosaikat és persze a turistákat a Kárpát-medence tájain. Vasárnap érdemes kimenni a Lánchídhoz, mert ott Ferenczi György, a Maszkura és a Tücsökraj, a Magashegyi Underground és Karen Caroll váltja egymást a színpadon.

Ha már ott vagyunk, érdemes átmenni a hídon, és felmenni a várba is, hiszen most van a Mesterségek ünnepe is. A történelmi környezetében kézműves mesterek működő műhelyekben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait. Megismerhetjük a fafaragók, gyékényszövők, kovács, fazekas, hangszerkészítő, szövő, hímző, kékfestő, csipkeverő, nemezkészítő, szíjgyártó, kerékgyártó, kádár, kosárfonó, tojásfestő, mézeskalács-készítő mesterek titikait. És persze lesz kirakodóvásár, gyerekprogram, táncház, valamint koncertek, előadások. Vasárnap például a Fabula Rasa, a Dutar, a Csík Zenekar és a CimbaliBand koncertezik.

—-Mozi, kiállítás—-

Mozi

Mr. Nobody


Menjek vagy maradjak – Nemzeti Összekenyerezés vagy Pánik 1

Jaco van Dormael különös filmje a 20. és a 21. század között, különböző időzónákban, de egyazon szereplő életében játszódik. Nemo Nobody hétköznapi életet él feleségével, Elise-vel és három gyermekükkel, mindaddig, amíg egy napon a valóságra ébred idős öregemberként, 2092-ben. Mr Nobody a maga 120 évével a legidősebb ember és egyben az utolsó halandó is a Földet benépesítő új és halhatatlan emberi faj tagjai között. Ám ez úgy tűnik, nem igazán izgatja őt, az egyetlen kérdés, amely foglalkoztatja, hogy valóban azt az életet élte-e, amely számára a legmegfelelőbb volt; valóban azt a nőt szerette-e, akit neki szántak és azokat a gyerekeket nevelte-e, akiket kellett. Most csak az a célja, hogy megtalálja erre a választ.

Kiállítás

“A művészettől az életig” – Magyarok a Bauhausban

Menjek vagy maradjak – Nemzeti Összekenyerezés vagy Pánik 1

A XX. század első felének legjelentősebb művészeti intézményét, a Bauhaust és alkotóinak munkásságát bemutató, mintegy félezer műtárgyból álló kiállítást a pécsi Janus Pannonius Múzeumban tekinthetjük meg.

—-Tévéajánló—-

csütörtök, augusztus 19.
m2, 20:55

Cseh Tamás film

Menjek vagy maradjak – Nemzeti Összekenyerezés vagy Pánik 1

Egy éve hunyt el Cseh Tamás, nyilván ez alkalomból tűzi műsorra Fonyó Gergely személyes hangvételű, lírai portréját az énekesről, aki felkeresi életének, pályafutásának legfontosabb helyszíneit. Idő és térbeli utazásra invitálja a nézőt. A játékfilmes elemekből építkező portréfilmünkben felbukkannak azok a barátok, szerelmek, akik nélkül nem teljes a történet. A legendás Baksa Soós János, Bereményi Géza, a család mesél a zenészről, az emberről. A film vallomások sorozatából áll, meglepetésekkel, titkokkal, ismert, és eddig soha el nem hangzott dalokkal.

péntek, augusztus 20.

Menjek vagy maradjak – Nemzeti Összekenyerezés vagy Pánik 1

Kiváló magyar filmekkel jelentkezik az ünnepi estén több csatorna is a – kötelező – István, a királytól és Hídembertől az 1949-es, Soós Imre által megformált Lúdas Matyiig. Lesznek könnyedebb filmek, mint az utóbbi évek egyik legjobb vígjátéka, a Csak szex és más semmi, vagy az elmúlt esztendő meglepetés musical-filmje, a szintén kiváló vígjátéknak is tekinthető Made in Hungária.

szombat, augusztus 21.
Tv2, 22:00

Overnight


Menjek vagy maradjak – Nemzeti Összekenyerezés vagy Pánik 1

Török Ferenc filmjének főszereplője Péter, a léha, könnyed életet élő sztárbróker. Miközben a nagy pénzek igézetében él, a magánélete üres, kiégett, a házassága tönkrement. Egyik nap aztán minden megváltozik. Miután egy ismeretlen lány mellett ébred, taxiba ül, hogy beérjen a reggeli piacindításra. Ekkor tudja meg, hogy a legnagyobb német ügyfele úgy döntött, kiviszi az országból a befektetését, amelyre fix hozamot ígért. Egyedül csak Péter tudja, hogy nincs fedezet mögötte. A csapásoknak azonban nincs vége. Ismeretlen feladótól pozitív terhességi tesztet kap. Egyetlen napja van arra, hogy megszerezze a pénzt, és kiderítse, ki a gyermeke anyja.

vasárnap, augusztus 22.
Viasat3, 22:05

Pánik

Menjek vagy maradjak – Nemzeti Összekenyerezés vagy Pánik 1

Till Attila saját forgatókönyvéből rendezte első filmjét, amit – bár megosztotta a közönséget – érdemes megnézni. Kiváló poénokkal, izgalmas látványvilággal tartja fenn a figyelmet végig, még ha néha kissé le is ül a történet. A sztori főszereplője Zsuzsi, aki harminc éves korára mindent elért, amire csak nő vágyhat: jól fizető állása, szép autója, saját lakása van, és fülig szerelmes a barátjába. Aztán egy szép napon kiderül, hogy pánikbetegsége van. Amikor a szerelme is elhagyja, Zsuzsi önként bevonul a Pánik Klinikára. Itt a terapeuta Dr. Berger Berta veszi kezelésbe. Úgy tűnik, hogy a klinika falain túl sem mindenki teljesen normális. Zsuzsi anyja, Elli és barátnője, Ilona leküzdhetetlen vásárlási- és kalandlázban ég, Ilona lánya betegesen félti a kisgyermekét, Zsuzsi öccse pedig szeretne az anyján segíteni. A film legnagyobb érdeme a pörgős dialógok mellett a kiváló epizódszerepek sokasága.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik