Élet-Stílus

Egy sátornyi Belváros a Szigeten

Többek között óriáskirakó, épületfelismerő játékok és Főutca Totó segítségével ismerhetik meg jobban az V. kerületet és a Főutca-projektet a Belváros sátrába betérők a Sziget fesztiválon.

A Civil Szigeten helyet kapó sátor célja, hogy mind a hazai, mind a külföldi fiatalokkal megismertessék a Belváros értékeit és bemutassák az utóbbi esztendőkben megvalósult fejlesztéseket, elsősorban a Főutca-projektet. – mondta Pintér Beatrix, az V. kerületi önkormányzat külügyi referense. Az V. kerületi önkormányzat nemcsak tájékoztat, hanem tájékozódik is: a sátorba betérők kérdőíven mondhatnak véleményt a Főutca-projektről.

„Nagyon fontos volt, hogy ne az íróasztal mögül találjuk ki a terveket, hanem az emberek véleményére is kíváncsiak vagyunk évek óta itt, a Szigeten is” – fogalmazott Csizmadia Norbert, a Főutca-projekt egyik tervezője. Számára is érdekes beszélgetni külföldiekkel arról, mit gondolnak az V. kerületről, vagy hogy mi számukra egyáltalán a belváros szó jelentése.

A Főutca-projekt három éve kezdődött azzal az alapkoncepcióval, hogy élhető közösségi terek jöjjenek létre a Belvárosban. A Budapest szíve elnevezésű közös kerületi-fővárosi európai uniós program keretében 5 milliárd forintból egy 1,6 kilométeres szakaszon alakítottak ki új főutcát a Kálvin tértől a Szabadság térig.

A projekt második lépcsőjében megújul a Március 15. tér és a Ferenciek tere, ahol rövidesen zebrákon kelhetnek majd át a gyalogosok.

Fontos feladat a Duna-parti terület fejlesztése és a Duna-korzó meghosszabbítása is – mondta a szakember, hozzátéve: a Belváros fejlesztésének távlati célja, hogy a Kossuth Lajos utca-Rákóczi utca autóforgalmát az Erzsébet-híd és az Uránia között a föld alá vezessék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik