Élet-Stílus

Sziget: szerda lehet a legjobb nap

Bár már két napja vezetik fel, hivatalosan csak szerdán indul a Sziget Fesztivál. Az első teljes napon rögtön egy sor nagyon ígéretes koncert lesz, a Nagyszínpadon például egymást váltják a kedvenceink - a Toy Dolls, a SkaP, a Madness -, ugyanakkor a többi színpadon is ott lenne a helyünk.

A csúcsrajáratott Sziget első napja valóban nagyon erősnek ígérkezik. A harapósabb zenét művelő csapatoknak köszönhetően például a Nagyszínpad környéke háromtól tizenegyig állandó pörgésben lesz. A verőfényes koradélután fellépő tengerentúli horror- vagy shock-metált játszó Gwar még kevésbé a zenéjével, mint inkább a színpadi produkciójával tűnik ki.

A részletes szerdai program itt olvasható.

Utánuk viszont egy régi jó ismerős, a The Toy Dolls kapja meg a Nagyszínpadot. Az angol punkbanda – élén a virtuóz gitárossal és énekessel, a hülye napszemüvegek és vigyorok kedvelőjével, Olgával – mára az egyik legismertebb punkzenekar az univerzumban. Nem véletlen: a a műfaj sodró energiáját, humoros, sokszor infantilis zenei frázisokkal keverik, s ehhez szellemes szövegeket nyomnak. Néha az is belefér, hogy akusztikus gitárokkal előadott Mozart-darabokkal vezessenek fel egy-egy zúzósabb darabot. És ha Olga mindezt a másik gitáros nyakában teszi: náluk ez sem meglepő.

A Toy Dolls után baszk szellemi testvéreik, a punk-ska mozgalom vezéregyüttese, a Ska-P tér vissza a tavaly és 2005-ben már elfoglalt emelvényre. A minden fajta konformizmus elől – sok fúvóssal, és nagyon pörgős alapokkal – megtűzdelt extrém kiállítású bulikba menekülő együttes olyan fergeteges fellépést szokott produkálni, ami a Hajógyári nagyrétre véletlenül keveredetteknek is pogóra mozdítja majd a lábait.

A főidősávot Svédország egyik legnépszerűbb rockbandája, a frenetikus koncertjeiről, őrült garázszenéjéről és fekete-fehér fellépőruháiról ismert The Hives kapta. Az északiak jól nyomják, mindent átvettek azokból az energiákból, amiket az előttük játszó csapatok mesterien használnak, de sokat hozzátenni nem tudtak a rock and rollhoz. Viszont sokszor nyomják őket a zenei – és reklámok révén az egyéb – tévék, innen sokan megismerhették energikus világukat.

Percalapú szigetjegy

Az EME Zrt. szerdától, a Sziget első napjától indítja a Percalapú Szigetjegy szolgáltatását. Az EME Zrt. és a Vodafone közös fejlesztését, a Percalapú Szigetjegyet a mai naptól a Sziget Fesztivál végéig augusztus 16-ig lehet igénybe venni. A percalapú jegyvásárlást egyetlen SMS küldésével tudják kezdeményezni az EME Zrt. és a Vodafone ügyfelei. A szolgáltatás díjának fizetése az ügyfél EME- egyenlegének illetve telefonszámlájának terhére történik.

A hetvenes években, Londonban alakult Madness szintén visszatérő vendég a Szigeten. Az előző bulijuk kissé hakniszagúnak tűnt, de állítólag most óriási formában vannak. A Madnesst mindenki a világ legviccesebb zenekarának tartja, de Suggs, az énekes azt mondja: dalaik többsége gyerekkori megfigyelésekből és tapasztalatokból született, és ők mindig is igyekeztek reflektálni az felkeményedő, eldurvuló világra, és az erre reagáló cinizmusra. Mindenesetre nemigen volt olyan házibuli a nyolcvanas-kilencvenes években, ahol ne csendült volna fel az Our House, vagy a House of Fun, hogy csak a házas számokat említsük. Ha mindent beleadnak, és nem csak lenyomják a „magyar haknit”, akkor lehet, hogy már szerdán meglesz az idei Sziget legjobb koncertje. (Sőt, ahogy elnézzük a programfüzetet, a legjobb napja.) Meglátjuk.


A Világzenei Színpadon a magyar rock és pop együttesek népszerűségével vetekedő Csík zenekart, a mexikói, az amerikai és a kubai fílinget ötövöző Amparo Sanchez, és a világzenei planéta egyik legfényesebben fénylő csillaga, a Buena Vista Social Club jelenlegi mutációja lép fel. Az A38-Wan2 színpadon pedig a kiváló német üdvöske, a The Picturebooks, a francia őrült Inspector Cluzo, a legígéretesebb honi indie¬-csapat, az Óriás, a lassan intézményesült német Peaches, és a kaliforniai punker, a Bad Religion, majd hazai követői az Alvin és a mókusok nyomja. A magyar színpadon (MR2) meg többek között a Quimby. Csak győzzünk választani!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik