Élet-Stílus

1954: futballháború Brazília ellen – videó

A magyar válogatott valóságos futballháborút vívott a brazilokkal az 1954-es vb negyeddöntőjében, a lefújás után aztán záporoztak az szódásüvegek és folyt a vér...

„Nyugat-Németország a világbajnok, de Magyarországé a világ legjobb csapata” – summázta a nemzetközi közvélemény álláspontját az 1954-es vb-t követően Willy Meisl korábbi osztrák szakíró. Meisl, aki egyszer szerepelt a „sógorok” válogatottjában, ehhez hozzátette: „a magyar csapat büszke lehet arra, hogy a világbajnokság legnagyobb fegyvertényét vitte végbe a brazil és a címvédő uruguayi válogatott legyőzésével.”

„Bemelegítéssel” kezdődött a vb

Ami a dél-amerikaiak elleni mérkőzéseket megelőzően történt, csupán bemelegítés volt az akkor már több mint négy éve veretlen Aranycsapat számára. A csoportkörben Dél-Koreát (9:0) és Németországot (8:3) is tönkreverte Sebes Gusztáv legénysége.

Grosics Gyula, a magyar válogatott legendás kapusa ugyanakkor utóbb elmondta, a németek elleni első találkozó eredménye, légköre befolyásolta a döntőn történteket. S nem csupán amiatt, hogy Puskás Ferenc megsérült a második félidő elején (egyébként csere nélkül, emberhátrányban még további három gólt lőtt a magyar válogatott). A németeknél ugyanis hat (!) helyen változott meg az összeállítás a két héttel későbbi döntőre, így az ellenfél valós játékerejéről nem volt, nem lehetett pontos képünk.

Egyébként Puskás sérülésével kapcsolatban elterjedt, hogy Werner Liebrich szándékosan „vonta ki a forgalomból” az Aranycsapat kapitányát, ezzel szemben az igazság az, hogy német védő bár korábban kétszer is „kegyetlenkedett” vele, az ominózus esetnél a levegőben lökte meg Puskást, aki rosszul esett a lábára, s kiment a bokája. A magyar válogatott elsőszámú játékosa a soron következő két mérkőzést kénytelen volt kihagyni. Grocsistól tudjuk, Puskást nagyon megviselte a sérülése, viszont a többiek úgy voltak vele, „csak azért is” megmutatják, hogy a „vezér” nélkül is lehet csatákat nyerni.

És ez szó szerint értendő.

Sportágat tévesztettek a brazilok

A Brazília elleni negyeddöntős mérkőzést nem véletlenül nevezték el „berni háborúnak”, a dél-amerikaiak ugyanis képtelenek voltak feldolgozni, hogy a pályán alulmaradtak a magyarokkal szemben. A 42. percben Maurinho olyan durván taposott bele Tóth József combjába, hogy a magyar izomszakadást szenvedett, némi ápolás után gumiharisnyával és beinjekciózva ugyan visszatért a pályára, de szinte lépni is alig tudott. Maurinho (más forrás szerint Humberto) aztán Buzánszky Jenőt „pécézte ki” magának. Ha a magyar védő nem veszi idejében észre a „merényletet”, akár lába is eltörhetett volna…

A vétkest persze így is kiállította a bíró, akárcsak korábban, a 71. percben Nilton Santost, aki előbb megrúgta, majd meg is ütötte Bozsik Józsefet, akit amúgy a brazillal együtt ugyancsak kiállított a játékvezető, állítólag azért, mert „megfenyegette” ellenfelét. A pokol azután szabadult el, hogy a mérkőzésen duplázó Kocsis Sándor a 88. percben beállította a 4-2-es végeredményt. „A brazil fényképészek, betódultak a pályára, a rendőrök alig tudták eltávolítani a rendbontókat” – emlékezett vissza a nem mindennapi végjátékra Sebes Gusztáv az Örömök és csalódások című könyvében.

Repül a szódásüveg

A botrány a lefújás után folytatódott. „Brazil vezetők és játékosok közös erővel támadtak ránk, mintha a vereség elvette volna az eszüket. Védekeztünk, ahogy tudtunk. Elképedtünk, felháborodtunk, ki-ki a saját természete szerint” – írta Sebes Gusztáv, aki többekhez hasonlóan megsérült, egy hozzávágott üvegtől felrepedt a bőr a szeme alatt, a sebet Dr. Kreisz László csapatorvos öt kapoccsal húzta össze.

„Az utolsó húsz percben nagyon durva volt a meccs. A brazilok meg voltak győződve arról, hogy Puskás nélkül felálló magyar csapatot lemossák a pályáról. A svájci rendőrség a verekedés után bereterlte őket az öltözőépületbe. De arra már nem figyeltek, hogy magukra zárják-e az ajtót. Amikor valamivel később mi is megjelentünk, szódásüvegeket hajigáltak felénk. Az egyik üveg robbant a másik után” – mondta az eset kapcsán a vele készült interjúkötetben (Kő András, A Grosics) az Aranycsapat kapusa. Lóránt Gyula bátor, a sérelmeit azonnal megtorló férfi volt, de a kemény közép hátvéd ezúttal egy gyúrópad alatt keresett menedéket. El lehet képzelni, milyen hangulat uralkodott az öltözőfolyosón. A történtek miatt egyébként a brazil küldöttséget kiutasították Svájcból.

A címvédőt nemes csatában búcsúztattuk

Grosics a fentiekhez hozzátette: „A brazil újságírók másnap felkerestek bennünket, és a játékosok nevében bocsánatot kértek. Ugyanakkor felhívták a figyelmünket, hogy az uruguayiak még lövöldözni is fognak!”. „Az uruguayiaknak aztán nem volt semmi probléma, sportszerűen viselték el a vereséget, aranyos emberek voltak” – mondta a brazilok ellen megsérült, így az elődöntőben csak néző Tóth korábban az FN.hu-nak.

A magyar együttes hosszabbítás után, 4:2-re győzte le a címvédőt, jóllehet Kocsis Sándor 109. és 117. percben fejelt góljai előtt a dél-amerikainak is voltak helyzeteik, Juan Alberto Schiaffino a kapufát is eltalálta. Grosics szerint a 2:0 után egyenlítő uruguayiaknak állt a zászló a ráadásban, és ha betaláltak volna, akkor „elmegy a meccs”.

1954: futballháború Brazília ellen – videó 1

Az akkortájt Népsport néven futó sportnapilap másnap tudósítását azzal kezdte, hogy „elsősorban küzdőképességével, győzni akarásával nyerte meg eddigi legnehezebb mérkőzését a magyar válogatott”, és ezzel bejutott a 1954-es világbajnokság döntőjébe, ahol toronymagas esélyesnek számított az NSZK ellen. De ez egy másik történet…

A magyar csapat mérkőzései a döntőig
1954., június 17., Zürich:
Magyarország – Dél-Korea 9:0 (4:0)
Gól: Puskás (12., 89.), Lantos (18.), Kocsis (24., 36., 50.), Czibor (59.), Palotás (75., 83.)
Magyarország: Grosics – Buzányszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Kocsis, Puskás, Czibor, Szojka, Budai II, Palotás

1954. Június 20., Bázel:
Magyarország -NSZK 8:3 (3:1)
Gól: Kocsis (3., 21., 67., 78.), Puskás (17.), Hidegkuti (50., 54.), Tóth J. (73.), ill. Pfaff (25.), Rahn (77.), Herrmann
(81.)
Magyarország: Grosics – Buzányszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Tóth J., Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor

A csoport végeredménye:
1. Magyarország 4 pont
2. Törökország 2 (8-4)
3. NSZK 2 (7-9)
4. Dél-Korea 0

Negyeddöntő
1954. június 27., Bern:
Magyarország-Brazília 4:2 (2:1)
Gól: Hidegkuti (4.), Kocsis Goal (7., 88.), Lantos (60., 11-esből), ill. D. Santos (18., 11-esből), Julinho (65.)
Kiállítva: Bozsik (71.), ill. N. Santos (71.), Humberto (79.)
Magyarország: Grosics – Buzányszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Tóth J., Kocsis, Hidegkuti, Czibor, Tóth M.

Elődöntő
1954, június 30., Lausanne:
Magyarország-Uruguay 4:2 (2:2, 1:0), h.u.
Gól: Czibor (13.), Hidegkuti (46.), Kocsis (111., 116.), ill. Hohberg (75., 86.)
Magyarország: Grosics – Buzányszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Kocsis, Hidegkuti, Czibor, Budai, Palotás

Olvasói sztorik