Élet-Stílus

Magyar találmány az AIDS-konferencián

Magyar szakemberek bemutatják a DemaVir nevű tapasszal kapcsolatos sikeres kísérleteiket a vasárnap indult AIDS-konferencián. Az újítás a HIV-fertőzöttek immunrendszerét erősíti. A pozitív üzenetet hordozó kutatások mellett félő, hogy a gazdasági recesszió miatt kevesebb forrás és adomány kedvezőtlenül befolyásolja az AIDS elleni harcot.

A hatnapos bécsi AIDS-konferencián 25 000 kutató, politikus között több magyar szakember is részt vesz. Az ENSZ tagszervezete szerint 2008-ban a világon 34,4 millió HIV-fertőzött élt, 20 százalékkal több mint 2000-ben. A fejlett országokban stagnál, a Kelet-Európában és Közép- Ázsiában növekszik a betegek száma, ahol a betegség nagyarányban az intravénás droghasználattal terjed. Ebben a régióban Ukrajnában növekszik a leggyorsabban a fertőzöttek aránya, ahol a lakosság 1,6 százaléka szenved AIDS-ben.

Továbbra is Afrikában él a legtöbb fertőzött, ahol szexuális úton vagy már születéskori fertőzéssel terjed. A Szaharától északra fekvő országokban az egészségügyi kampányok és a megelőzés hangsúlyozása meghozta a gyümölcsét: a 15-24 évesek között csökken a fertőzöttek száma.

A konferencia magyar aktualitása, hogy a Lisziewicz Julianna és testvére, Zsolt által alapított magyarországi Genetic Immunity Kft. DemaVir nevű tapaszával kapcsolatos kutatási eredményeket is bemutatják. A tapasz a fertőzött betegek immunrendszerét erősíti, és elpusztítja a HIV-vírussal fertőzött sejteket. A kutatások második fázisát elérve a tapaszt már 36 HIV-fertőzött emberen sikeresen tesztelték.

Az Országos Epidemológiai Központ adatai szerint 2010 márciusában Magyarországon 1815 HIV fertőzöttet regisztráltak, akik döntő többsége férfi. Nálunk a homo- vagy biszexuális kapcsolatokat fenntartóak a leginkább veszélyeztetettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik