Élet-Stílus

Diego Forláné a vb-aranylabda

Az uruguayi Diego Forlán lett a világbajnokság legjobb játékosa, így ő érdemelte ki a torna Aranylabdáját. A támadó öt góllal zárt Dél-Afrikában, emellett többször is kiemelkedett a mezőnyből.

A nemzetközi szövetség (FIFA) ezúttal szakított a korábbi hagyománnyal, s nem a döntő előtt, hanem azt követően nevezte meg legjobbjait – a szavazásra négy éven belül nyilván árnyékot vetett, hogy a friss aranylabdás Zidane-t kiállították Olaszország ellen. A spanyol-holland döntő alacsony színvonala azt eredményezte, hogy az uruguayiak klasszisát „nem felejtették el”.

Az Atlético Madrid 31 éves támadója holtversenyben végzett a góllövőlista élén öt góllal, így elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy Uruguay 1970 után ismét negyedik helyen zárt.

A dél-amerikai elismerése az egyetlen, amelyben a kontinens futballistái részesültek, hisz a dobogó három fokán európai gárdák állhattak fel, míg az egyéni díjak közül a Thomas Müller gólkirályi és legjobb fiatalnak kijáró címet is elvitte, a kapusok között pedig Iker Casillas volt a legjobb.

Forlannál nem volt jobb játékos Dél-Afrikában (MTI/EPA)

Forlannál nem volt jobb játékos Dél-Afrikában (MTI/EPA)

Forlán a szavazatok 23,4 százalékát kapta, mögötte az egyaránt társgólkirály holland Wesley Sneijder lett a második a voksok 21,8 százalékával, a spanyol David Villa pedig a harmadik.

Az eddigi aranylabdások:
1982: Paolo Rossi (olasz)
1986: Diego Maradona (argentin)
1990: Salvatore Schillaci (olasz)
1994: Romario (brazil)
1998: Ronaldo (brazil)
2002: Oliver Kahn (német)
2006: Zinedine Zidane (francia)
2010: Diego Forlán (uruguayi)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik