Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Balaton Sound vagy Kubrick menet

A hétvégén talán minden eddiginél több koncert fut egyszerre, így a Balaton Sound mellett az újvidéki Exit, a diósgyőri Kaláka fesztivál, a pécsi Rockmaraton, a nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete, és a Visegrádi Palotajátékok is harcba száll a vendégekért.

Péntek, július 9.

A hétvége legfőbb szórakoztató programja a Balaton Sound, ahol idén a helyszínen 15 ezer forintos jegyárral kell számolni, és jelentős tömeggel. A péntek legnagyobb neve a Chemical Brothers, de az igazi favorit Tricky, aki legutóbb a Szigeten adott katartikus hatású koncertet. Most a Balaton partján is arra készülhetünk, hogy kortárs mágikus művészeti élményt élhetünk át. Ha már a Volt fesztiválon kimaradt a ráadás és a Karmacoma, akkor remélhetőleg Tricky itt majd elsuttogja nekünk.

A már utazunk, akkor akár a Balatonnál tovább is merészkedhetünk, így Szerbiába, Újvidékre az Exit fesztiválra is elugorhatunk. A 11. alkalommal megrendezett Exit programjában az eddigiektől eltérően most több elektronikus tánczene található, így a fellépők listája egészen hasonlít a Balaton Soundéra. Fellép majd többek között a Placebo, a Chemical Brothers, David Guetta, a Pendulum, a Faith No More, a Röyksopp, Missy Elliott, Ricardo Villalobos, Mika és a Cathedral.

Ha inkább kerülnénk az elektronikát, akkor nincs jobb választás a Kaláka Fesztiválnál, amelyet a Diósgyőri Várban és Miskolc több intézményében rendeznek meg. Látható és hallgató lesz többek között a Buda Folk Band, a Firkin, a Napra, a Muzsikás. Külföldről érkezik az Occi-Cant együttes, akik a trubadúrköltészet és a balladák nyelvét felidézve újra hamisítatlan középkori hangulatot csempésznek Nagy Lajos király várába. Most sem marad el a Gyerekfesztivál és az Ökumenikus istentisztelet sem, sőt a szervezők a Vb-mérkőzések vetítését is ígérik.

—-Szombat, július 10.—-

Mivel az országban nincs a hétvégén nagyobb rendezvény, a Balaton Sound szombati sztárját sem lehet kihagyni. David Guetta visszajáró vendég Zamárdiban. Ő manapság a világ legkeresettebb DJ-je. Fel lehet készülni a Guetta mediterrán elektro funk játékaira. Nem hiába ő vitte haza az idei Grammy-gálán a legjobb elektro mixnek járó arany gramofont a When Love Takes Overrel. De ugyancsak szombaton játszik a magyarok közül a PASO, és Péterfy Bori is.

A dübörgő zene alternatívájaként ugyancsak jó lehet a nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete Nemzetközi Utcaszínházi Fesztivál. Magyarország első, ilyen formában egyetlen utcaszínházi fesztiválja azt ígéri, hogy minden vendégét kis időre kiragadja a mindennapokból. A kobzosok, lantosok, mímesek, csepűrágók és színháziak forgataga betölti a város utcáit, tereit, s a nagyérdemű közönséggel együtt valódi ünnepet teremt. A Báthoryak címerállata, a sárkány, már több mint egy évtizede évről évre feltámad, hogy aztán a fesztiválzárón a Papok-rétjén megérje ünnepélyes elégettetését.

Idén (Nagy Feró mellett) Ákost választották ki az MTV Icon főszereplőjének, akiről és akinek szól a megakoncert. Olyan szokatlan együttműködések és egyedi előadások várhatók, amelyek elég kétesélyesek, de játékként mindenképp érdekes. Ákos dalait többek között Eszenyi Enikő, Sebestyén Márta és Ferenczi György adja majd elő. Idén először nem csak a szombat, hanem már a péntek este is az ikonokról szól majd. A koncertek előtti estéken ugyanis Lévai Balázs Dob+Basszus Live című produkciójában is Ákos lesz a vendég. Ekkor ő is eljátszik egy-egy dalt, illetve neves vendégekkel, filmbejátszásokkal, meglepetésekkel tarkítva tekinti át karrierjét.

—-Vasárnap, július 11.—-

Családdal érdemes elmenni a Visegrádi Palotajátékokra. A rendezvény visszarepít minket 1335-be, amikor a magyarok királya Károly vendégül látta a csehek királyát és fiát, a morva őrgrófot, a lengyelek királyát, bajvívó vitézeket és díszes kíséretüket. Emellett számtalan nemes érkezik, hogy tanúja lehessen a királyi találkozónak és a lovagi tornának.
Visegrád minden érdeklődőt szeretettel vár, változatos műsorokkal és állandó programjaival, melyekből kicsik és nagyok is egyaránt választhatnak kedvükre valót.

Bár Jamiroqai egyik korábbi magyar koncertjén sem sikerült az igazi odavágós funkys kedvenceimet hallani, most ismét érdemes lehet próbálkozni. A júniusi brit koncertjének számlistája azért ígéretes. Szerepel rajta a When You Gonna Learn, a Virtual Insanity, Too Young To Die és a Space Cowboy is, így esélyes, hogy a húzós számok győzhetnek. A nap legizgalmasabb fellépője azonban a Pink Martini nevű mini orchestra, akik a világ számos tájáról származó slágert dolgozzák fel a saját szájízük szerint. A zenekar némileg kilóg majd a fesztivál fellépői közül, de a Balaton partjához mindenképp kiválóan passzolnak, akár egy jó koktél, vagy egy pohár hűvös fehérbor.

Idén jubilál a Rockmarton a pécsi malomvölgyi arborétumban, ahol három színpadot állítottak fel. A tízedik születésnapját a rendezvény zárónapján, július 11-én, vasárnap ünneplik meg különleges születésnapi “zsúrral”, ahol a torta mellé ingyen sört is osztanak. Aznap nagy nevek nem lesznek, többségében feldolgozásokat játszó zenekarok nyomják majd a talp alá valót, míg a Toxic sátorban a legkülönfélébb vetélkedők, játékok mellett a legnépszerűbb programnak a vízespóló verseny ígérkezik, amely szuperdöntőjében kiválasztják a 2010-es Rockmaraton legdögösebb csaját.

—-Tévéajánló—-

Péntek, július 9.
22:05
m2

Az osztály

Menjek vagy maradjak – Balaton Sound vagy Kubrick menet 1

Az észt filmdrámában Joosep az osztály lúzere, kegyetlen tréfák célpontja. Apja katona, ezért az a véleménye, hogy fiának meg kell védenie magát. Kaspar új fiú az osztályban. Egy napon, amikor a fiúk meztelenre vetkőztetik Joosepet, és belökik a lányöltözőbe, Kaspar úgy dönt, hogy megvédi osztálytársát. Ezzel ő is az osztály célpontjává válik. Egy különösen megalázó eset után úgy döntenek, kölcsön veszik Joosep apjának fegyvereit, és bosszút állnak.

Szombat, július 10.
23:20
m1

Kubrick menet

Menjek vagy maradjak – Balaton Sound vagy Kubrick menet 1

Alan Conway vadidegenként könnyedén és gátlástalanul adhatja ki magát minden idők egyik legnagyobb rendezőjének, Stanley Kubricknak. Az emberek pedig hiszékenyek, különösen, ha egy legendával találkozhatnak és Conway pofátlanul ki is használja őket; gond nélkül húz le mindenkit kisebb összegekre, de a nagyszabású csalásoktól sem riad vissza. Ebben az sem gátolja, hogy sem a rendezőről, sem filmjeiről halvány fogalma sincs. Szerencséjére másoknak se túl sok.

Vasárnap, július 11.
22:45
m2

A világ legjobb tanára

Menjek vagy maradjak – Balaton Sound vagy Kubrick menet 1

Azt még nem lehet biztosan tudni, hogy a film előtt az m1-en véget ér-e a holland-spanyol, de azért megkockáztatjuk ezt a filmajánlatot. Gustav Kilian nem kifejezetten tanár-típus. Hanyag, túl laza és nem érdeklik a merev szabályok. Egyénisége megosztja a tanári kart, egzisztenciája már-már veszélyben. Mígnem egy nagy nemzetközi versenyen az ő diákjai kerülnek ki győztesen. A könnyed hangvételű vígjáték olyan tanár portréját rajzolja meg, aki a rá bízott tanulókat nem az érvényesülésre, hanem az életre tanítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik