Élet-Stílus

Viva Espana! – így örült Spanyolország

A németek elleni találkozót végigizgulták Madridban és Valenciában, de Iránban, az Egyesült Államokban és Kínában is ezrek ültek a képernyő előtt a spanyolok sikeréért szorítva. A királyi pár a helyszínen gratulált a hősöknek. Videó.

Szerda este egy egész nemzet szusszant fel azok után, hogy Kassai Viktor lefújta a Spanyolország-Németország elődöntőt. Az Európa-bajnok legyőzte a találkozó előtt már-már esélyesebbnek tartott, a tornán addig remekelő fiatal német együttest: a spanyol csapat világbajnokságon először diadalmaskodott a háromszoros aranyérmes ellen.

„Végre vége! A döntőben vagyunk, a világbajnokság döntőjében! Történelmi, mekkora öröm!” – harsogta a La Cuatro tv-csatorna kommentátora. A mérkőzés lefújása után a spanyol fővárosban petárdák, vuvuzelák, autódudák és füttykórusok ugrasztották talpra az esetlegesen alvókat: utóbbiak száma aligha lehetett magas.

Így örültek Madridban

A Real főhadiszállásául szolgáló, s a nézőket több hatalmas kivetítővel mágnesként vonzó Santiago Bernabeu stadion környékén nagyobb volt a tömeg, mint egy El Classico esetén – a lelátókon, de az épületen kívül is tízezrek figyeltek feszülten, majd borultak egymás nyakába. A tömeg egy emberként ugrott talpra Puyol találatánál, vörös (a csapat színe) füst gomolygott, és petárdák szakították meg a mormolást. A Cibeles téren viszont a rendőrség elbarikádozta a madridi szurkolók „mártózó helyéül” szolgáló kutat, ellenben az ott összegyűlők is inkább a felhelyezett képernyőn követték az eseményeket.

A nap királyairól természetesen az ország koronás fői sem feledkeztek meg, sőt. A játékosoknak személyesen gratuláló Zsófia királyné stílszerűen vörösben pacsizott le az ország talán legnagyobb sportsikerét elérő Xaviékkal.

A taps mindenkinek kijárt: Zsófia királyné a hősök között (MTI/EPA)

A taps mindenkinek kijárt: Zsófia királyné a hősök között (MTI/EPA)

„Euforikus hangulatban vagyunk, megérdemelten nyertünk” – összegzett egy örömittas spanyol szurkolólány, míg „mélyebb elemzésbe” bocsátkozó barátja szerint „Spanyolország jobb volt, a németek valahogy nagyon fáradtnak tűntek. A torna végére mi voltunk a frissebbek.”

Diadalittas felvonulók az amerikai Newarkban


Az örömittas országgal ellentétben Mallorcán a letörtség uralkodott – nem véletlenül. A “17. német tartománynak” is nevezett, elsősorban német turisták által frekventált spanyol szigeten ugyanis a németekért szorítók voltak többségben, így Palmában tízezrek „konyultak le” a hármas sípszót követően. Ám a németekre jellemző mentalitás a több tízezernyi szurkolót sem hagyta cserben – fél órával később ismét nőtt a sörfogyasztás, s a vereséget elkönyvelő drukkerek már elsősorban azt taglalták, hogy Uruguay ellen meglehet a bronzérem.

Xaviéknak még Kínában is szorítottak


A spanyol-német meccs azonban Európán túl is lázba hozta az embereket, még Iránban és Kínában is tömegek szurkoltak – ki az egyik, ki a másik csapatnak.


Ki aludt madridban? (MTI/EPA)

Ki aludt Madridban? (MTI/EPA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik