Élet-Stílus

Tour: Cavendish megtörte a jeget

Mark Cavendish nyerte a Tour de France ötödik szakaszát. A brit ezúttal jó felvezetést kapott, és nem mélázott el, míg a már kettőnél járó Alessandro Petacchi nem tudott kibújni.

Cavendish elhallgattatta kritikusait, a tavaly hat szakaszt nyerő brit eddig szenvedett, de az ötödik szakasznál már minden klappolt: bár a Garmin igyekezett felvezetni Tyler Farrart (a sérülten versenyző amerikai végül csak a tizedik lett), Cavendish segítője, Mark Renshaw kiválóan húzta Cavendisht, aki csak röviddel a cél előtt „robbantott”.

A 11. Tour-szakaszgyőzelmét ünneplő brit mögött a német Gerald Ciolek (Milram) és a norvég Edvald Boasson Hagen (Team Sky) végzett.
„A győzelem, az minden” – összegzett Cavendih. „Nagyon meghatott vagyok, hisz ezzel sikerült megszabadulni a rám nehezedő nyomástól. Vége a szenvedésnek.”

Az ötödik helyen beérő norvég Thor Hushovd (Cervelo) megőrizte a zöld mezt, az eddig két szakaszt nyerő olasz Alessandro Petacchi (Lampre) ugyanis csak a nyolcadik lett, eggyel lemaradva az ausztrál Robbie McEwentől (Katyusa).

Az Épernay és Montargis közötti 187,5 km-es szakasz után továbbra is a svájci Fabian Cancellara viselheti az élen állónak járó sárga trikót, míg a címvédő spanyol Alberto Contador a kilencedik, a hétszeres győztes amerikai Lance Armstrong pedig a 18. helyről várja a folytatást.

97. Tour de france

5. szakasz, Epernay-Montargis 187.5km:
1. Mark Cavendish (brit, Columbia) 4:30:50
2. Gerald Ciolek (német, Team Milram)
3. Edvald Boasson Hagen (norvég, Sky Professional)
Az összetettben:
1. Fabian Cancellara (svájci, Saxo) 22:59:45
2. Geraint Thomas (brit, Sky Professional) +23.0
3. Cadel Evans (ausztrál, BMC) +39.0
…6. Andy Schleck (luxemburgi, Saxo) +1:09
…9. Alberto Contador (spanyol, Astana) +1:40
…18. Lance Armstrong (amerikai, RadioShack) +2:30
Pénteken a Montargis és Gueugnon közötti 225 km-es szakasz vár a mezőnyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik