Élet-Stílus

Bronzba öntött hajléktalanok Debrecenben

Hajléktalanokat ábrázoló bronzszobrok lesznek láthatók csütörtöktől Debrecen belvárosában; az utcazenével, ételosztással és egyéb programokkal kísért köztéri szoborkiállítással a szervezők a művészet eszközével kívánják ráirányítani a figyelmet a hajléktalanság társadalmi problémájára.

A debreceni Modem – Modern- és Kortárs Művészeti Központ és a városi hajléktalan-ellátásért felelős Refomix Kft. közös szervezésében érkezett Debrecenbe Jens Galschiot dán szobrászművész 13 alkotása – mondta Gulyás Gábor, a Modem igazgatója a kiállítást bemutató szerdai sajtótájékoztatón.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A különböző nemű és korú hajléktalanokat realisztikusan ábrázoló szobrok a Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évéhez kapcsolódó vándorkiállítás keretében járják be – Brüsszelből indulva – Európát. Debrecenben július 27-ig láthatja az alkotásokat a közönség. Gulyás Gábor szavai szerint a kiállítás elsődleges célja, hogy árnyalt megközelítést nyújtson egy erős társadalmi beágyazottságú kérdés kapcsán.

A köztéri kiállítás első napján Csepregi Gyula, St. Martin és Wahorn András játszik majd a Baltazár tér három sarkában szaxofonon, az általuk “összekalapolt” pénzt pedig hajléktalanoknak ajánlják fel. A tárlathoz kapcsolódva lesz ételosztás, hajléktalanokat szerepeltető színielőadás és filmvetítés is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik