Élet-Stílus

Két évig lesz a leégő franciák kapitánya Blanc

Két évre szóló szerződést írt alá szombaton Laurent Blanc a francia szövetséggel, de két esztendővel meg lehet majd hosszabbítani a megbízást.

A legutóbb a Girondins Bordeaux-t irányító szakember segítője Jean-Louis Gasset, valamint az Olympique Lyon korábbi ügyvezető igazgatója, Marino Faccioli lesz.

A L’Equipe című napilap információi szerint Laurent Blanc július 2-ától foglalhatja el hivatalosan a posztját, de a jelenlegi, nem kifejezetten nyugodt időszakban ez a dátum akár 23-ig is eltolódhat. Az új szakvezető első komoly feladata az lesz, hogy kijutassa a válogatottat a 2012-es, ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságra.

A szurkolók a francia futball megmentőjeként tekintenek a 44 esztendős edzőre, miután a gárda csoportutolsóként esett ki a dél-afrikai vb-n, ráadásul botrányos utolsó napjaival – szócsatákkal, dulakodással, edzésmegtagadással – meglehetősen alá is ásta a belé vetett bizalmat.

A Le Parisien című újság felmérése alapján a gall drukkerek 94 százaléka tartja megfelelőnek Blanc szakmai hozzáértését, a futballistákkal kapcsolatban azonban már nem ekkora a bizalom. Florent Malouda ugyan a szavazatok 74 százalékát kapta meg, de Franck Ribéry-t csak a szurkolók 54 százaléka látná szívesen a nemzeti együttesben. A világbajnokság közben hazaküldött, Raymond Domenech szövetségi kapitányt szidalmazó Nicolas Anelkára pedig a továbbiakban mindössze a drukkerek 26 százaléka kíváncsi.

MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik