Élet-Stílus

Miért nyűgösek a frontra érzékenyek?

Az időjárás kis mértékben mindenkire hat, ám minden harmadik ember kifejezetten szenved a változások miatt. Az összesen 40 lehetséges tünetből náluk frontok hatására egy-kettő jelenik meg.

A közhiedelemmel ellentétben a frontbetegség nem civilizációs probléma, már az ókori görögök is ismerték a változásokat megelőző csont- és ízületi fájdalmakat. A reumások különösen érzékenyek, ők akár két nappal előre képesek megérezni a frontok érkezését, de azok is érintettek lehetnek, akiknek csontjuk tört, vagy kificamodott valamilyük.

A frontok jellemző kísérői a különféle fájdalmak: hátfájás, fejfájás, súlyos esetben a migrén, de ugyanilyen tipikus velejáró a hangulatváltozás, a depresszió és az étvágytalanság is. Bár az időjárás változásakor jelentkeznek a tünetek, nem okozza azokat. Ilyen esetekben a szervezet az, ami reagál – olykor igen hevesen – a megváltozott körülményekre. Egy-egy front esetén egyszerre változik a légnyomás, a páratartalom és a hőmérséklet, míg a szervezet kiegyenlítő-szabályozó mechanizmusa csak néhány nap múlva alkalmazkodik: ezidő alatt jelentkeznek a tünetek.

A szervezet megpróbálja működését az aktuális klímához igazítani. Szakértők azt gyanítják, azért gyakoribb a frontérzékenység a nők körében, mert a háttérben a hormonális okok lehetnek a legerősebbek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik