Élet-Stílus

Szúnyoginvázió: mégis meddig?

A szélsőséges időjárás keresztülhúzta az ÁNTSZ számításait, így a tervhez képest később kezdhették meg a szúnyogok irtását.

Tajti László, biológus a drinfo.hu-nak elmondta, hogy eredetileg májusban kezdték volt a vérszívók irtását, de a kedvezőtlen időjárás miatt először csak másfél hete tudtak fellépni a rovarok ellen. A helyzetet súlyosbítja, hogy az elárasztott partszakaszok a nagy meleg hatására szúnyogtenyészeti hellyé váltak. A bosszantó rovarok jelenleg is rajzanak, kirepülésük még a jövő héten is várható.

A szakértő elmondta azt is, hogy az invázió megfékezésére már megindult a földi program és zajlik a légi irtás is, jelenleg a Dunakanyarban. Tajti László rámutatott, hogy az irtást nehezíti az újabb és újabb eső. A rendelkezésre álló két gép jelenleg 2000 hektárnyi területet kezel és csak akkor tudnak felszállni, ha nem esik. A következő két időpont, amikor irtás lehet: június 21. illetve 24.

Tajti László rámutatott, hogy az ÁNTSZ-nek kiemelt programja a szúnyogirtás, ezért amennyiben a két permetezés nem hoz eredményt, úgy egy héttel később megismétlik azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik