Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak: Fesztergom vagy The Blues Brothers

Hétvégi programajánlónkban a legjobb koncertek (Sub Bass Monster, Tankcsapda), fesztiválok (Fesztergom, Harley Davidson Fesztivál) mellett minden napra találtunk családi programokat is (Balaton Bike Fest, Gyerek Fesztivál, Szünidödő).

Péntek, június 11.

Bár a Duna korábban elöntötte a Fesztergom helyszínét, az esztergomi Prímás-szigetet, de a gyors apadás lehetővé tette, hogy a szervezők mégiscsak az eredetileg tervezett, és a kezdetek óta bevált Városi Sportcsarnok közvetlen környezetében rendezzék meg a fesztivált. Június 11-én tehát a megszokott helyszínen a Link-X, a Watch My Dying után Kalapács lép színpadra, majd fél tíz után a Tankcsapda. Másnap a helyi Szépülő Városközpont, a Kiscsillag, Péterfy Bori és a 30Y.

A hazai hiphop felhozatalának legeredetibb előadója, Gyulafirátót díszpolgára, a lassan harmincéves Sub Bass Monster az A38 Hajón mutatja be harmadik lemezét. A szegény legény legkisebb fiához hasonló történetet bejárt srác a Fila Rap Jamen mutatta meg oroszlánkörmeit, majd sikerült pártfogókat is találni első lemezéhez, amelyen olyan slágerek jelentek meg, mint a Nincs nő, a Négy ütem vagy a Gyulafirátót. Ezek után jöttek a kislemezek, díjak, Jancsó-film, újabb nagylemez, remixalbum. Most pedig néhány csendesebb hónap után itt az új nagylemez. Biztosan komoly hiphoppörgés várható. Az este még fellép a Supernem és az Ocho Macho is.

Balatonfüreden másodszor rendezik meg a Balaton Bike Festet június 9-13. között a bringarajongóknak. A Tagore-sétány a Mesterségek utcájává változik át, kézműves-bemutatót tart majd a kádár, a gombász, a méhész, a kosárfonó, a kovács, az üvegműves, a keramikus, a fazekas, a gyöngyfűző, a szappanfőző, a szőnyegszövő. A sétányon pedig tűznyelők, utcai zenészek, élő szobrok, artisták és mozgó árusok hada szórakoztatja a közönséget. Idén újdonság a tereptriatlon, az XCO szakág megjelenése. A triál, a maraton, a downhill és az XCO versenyszámok pedig a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) által igazolt pályákon kerülnek megrendezésre.

—-Szombat, június 12.—-

Román Sándor nagy sikerű tánctársulata, az Experidance új produkciója ezúttal napjaink és közelmúltunk, 2009 és 1969 Magyarországát választotta története színteréül. Válságok és reformok korát éljük ma és éltük negyven éve is, de az új darab alkotói számára ennél fontosabbak lelki válságaink, reformkísérleteink. A hősök mi vagyunk, a társra, a megértésre vágyók, a csodákban, álmainkban bízók, 2009 és 1969 boldogságkeresői. A zenei kulisszát 2009 partizenéi és 1969 slágereinek világa adja. Főszereplőink a szerelem, mai és akkori huszonévesek, akikből mára hatvanasok lettek, és természetesen az, akire, amire mindenki vár: a boldogság.

A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál Opera-Rock Show-jának külföldi sztárja Tarja Turunen lesz a Miskolci Jégcsarnokban. A szimfonikus metál nagyasszonya közel kétórás koncertjére stílusának valamennyi oldalát bemutató, különleges műsorral készül. Első albumának, a Magyarországon is aranylemezes My Winter Stormnak a legkedvesebb számait, klasszikus zenei darabokat, rockklasszikusokat, Nightwish-szerzeményeket, illetve a még kiadás előtt álló második, What Lies Beneath című albumának újdonságait fogja énekelni saját együttese, a fesztivál szimfonikus zenekara és kórusa kíséretében.

Koncertekkel, színielőadásokkal, kézműves foglalkozásokkal várja a kicsiket ezen a héten is szombaton és vasárnap a Gyerek Sziget a Hajógyári-szigeten. A kelta zene, a magyar népzene és a klasszikus zene elemeit ötvözi a rendezvény eheti szombatján, a nagyszínpadon fellépő Katang együttes a repertoárjában. Ők is, mint a másnap fellépő Alma zenekar, a gyermekek bevonásával, interaktív programmal készül a hétvégére. Persze színház is gyönyörködteti majd a nagyérdeműt: Bölöni Réka társulata a Tündérbállal érkezik a gyermekekhez, s a Harlekin Bábszínház egy régi ismerőst, Süsüt idézi majd meg. Newtonról, a kiscsigáról mesél a Búgócsika Zenede. A hétvége mindkét napján Ki Mit Tud?–on mérhetik össze tudásukat az apróságok, de a szégyenlősebbek elvegyülhetnek a tömegben. A rendezvényre való belépés és a programokon való részvétel ingyenes. Ez alól kivételt képez a vidámpark, íjászat, lovagoltatás, pólófestés, arcfestés.

—-Vasárnap, június 13.—-

Huszonharmadszor rendezik meg a Szünidödő ingyenes játéksorozatot, amely a Petőfi Csarnok környékén 10 órától egy nagyszabású és ingyenes bulival veszi kezdetét, ahol a gyerekek egy kis ízelítőt kaphatnak a nyári programokról. A rendezvénysorozat amúgy a vakáció két hónapjában Budapest különböző helyszínein – művelődési házakban, sportpályákon, parkokban, gyermekvasúton, Duna-parton, uszodában, tanyán közel háromszáz igen változatos és szintén ingyenes programot kínál.

A honi Easy Riderek (és persze Ízirájderek) nyár elején motorra pattannak, hogy Alsóörsön dübörögjenek egy jót a Harley Davidson Fesztiválon. Ilyenkor bemutathatják egymásnak a motorcsodákat délelőttönként, ijesztgethetik a környékbeli lakosokat a közös felvonulással, és este, ahogy egy igazi motoroshoz illik jó rock- és blueszenékre bulizzanak. Most vasárnap fellép a Hősök és az Irie Maffia, de a vasárnaptól vasárnapig tartó rendezvényen ott lesz az Omega és a Tankcsapda is.

A Budapest Bár koncertjei egy igen sajátosan magyar tradícióra, a budapesti bárzenére épültek. Most a koncepció némiképp változik, és az ősszel megjelenő Zene című lemezen a csapat tíz ismert énekese már nem szerepel. A dupla albumon a cigányzenét és a modern, kortárs avantgárd zenét elegyítik majd élvezhető formában. Ezt az anyagot előlegezi meg a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon rendezett koncert. Itt Mazz Swift amerikai hegedűvirtuóz Németh Jucival duettben adja elő a Love Me or Leave Me-t, Behumi Dórival egy jazzsztenderdet, Ferenczi Györggyel egy Jimi Hendrix-számot, Farkas Róberttel pedig közösen fog hegedülni. A koncert másik sztárvendége Joao Egashira japán származású brazil gitárművész, aki akárcsak az amerikai hegedűs szintén közreműködik a Budapest Bár készülő új anyagán.

—-Külföldi programok—-

Június második hétvégéje már javában nyárnak számít, és ha az időjárás is engedi, szélesebb kitekintéssel kereshetünk programokat. Itt van néhány lehetőség, amikért érdemes lehet teletankolni az autót vagy repülőre szállni.

Pozsony

Menjek vagy maradjak: Fesztergom vagy The Blues Brothers 1A

szlovák főváros közelebb van, mint sok hazai város, nagyjából két óra alatt odaérhetünk autóval. Ha másért nem, egy sztrapacskára is átugorhatunk, vagy csak nézelődni a Dévényi várban berendezett bolhapiacon. Pénteken és szombaton egyébként szlovák ételfesztiválba csöppenhetünk, ahol helyi étel- és borkülönlegességeket kóstolhatunk. Látványos főzőversenyek is lesznek Pozsonyban dolgozó elismert szakácsok vezetésével. Ha ennél kulturálisabb eseményre vágyunk, akkor a Szlovák Nemzeti Színházban pénteken Donizetti Lucrezia Borgiája, szombat este pedig Verdi A trubadúrja látható és hallható.

Bővebben >>

—-Maradjak… …tévézni—-

Péntek, június 11.
22:05
m2

Lorna csendje

Menjek vagy maradjak: Fesztergom vagy The Blues Brothers 2

Lorna, egy Belgiumban élő albán nő. Hogy barátjával egy kis büfét nyithasson, elfogadja Fabio, egy helyi gengszter ajánlatát. Fabio ördögi tervének első lépéseként Lorna és Claudy névházasságot kötnek, így Lorna megkapja a belga állampolgárságot. A terv második lépéseként Lorna egy orosz maffiózóhoz menne hozzá, akinek szintén gyorsan állampolgársághoz kell jutnia és ezért komoly összeget ajánl fel. Ahhoz hogy a második házasságot nyélbe tudják ütni meg kell ölni Claudy-t. Vajon vállalja Lorna a hallgatást?

Szombat, június 12.
19:35
RTL Klub

Csodacsibe

Menjek vagy maradjak: Fesztergom vagy The Blues Brothers 2

Kotlik Csöpi, a kis csibe hatalmas pánikot okoz, amikor mindenkit riadóztat, mert a fejére pottyant az ég egy darabja. Természetesen senki nem hisz neki, s nagy bánatára még édesapja is azt gondolja, hogy valami nincs rendben nála, és valójában egy közönséges makk esett a fejére. A kisváros lakói a kezdeti pánik után egyszerű bolondnak könyvelik el a jóravaló baromfit, akinek igencsak igyekeznie kell, hogy visszanyerje édesapja bizalmát. Már-már sikerül is neki, amikor megtörténik a baj: már megint furcsa dolgok potyognak az égből és hamarosan az is kiderül, hogy hatalmas veszély fenyegeti a várost. Ám erről egyelőre csak Csöpi és barátai tudnak, hiszen úgysem hinne nekik senki.

Vasárnap, június 13.
16:00
TV2

The Blues Brothers – A blues testvérek

Menjek vagy maradjak: Fesztergom vagy The Blues Brothers 2

A kultikus film parádés szereposztásában John Belushi és Dan Aykroyd mellett olyan nevek tűnnek fel, mint James Brown, Cab Calloway, Ray Charles vagy Aretha Franklin. Jake és Elwood Blues a két fehér csirkefogó él-hal a blueszenéért. A fekete öltönyös, fekete kalapos, sötét napszemüveges duó életében eljött a pillanat, hogy minden bűnük megbocsátást nyerjen. Megtudják, hogy le akarják bontani az árvaházat, ahol ők is nevelkedtek. Mary nővér hiába fohászkodik Istenhez, itt már csak egy köteg dollár segíthet. A Blues-fivérek elhatározzák, hogy összetrombitálják a régi bandájukat. Azután néhány fellépéssel elég pénzt szereznek ahhoz, hogy segíteni tudjanak a nővérnek. A dolgok azonban nem egészen úgy alakulnak, ahogy kellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik