Élet-Stílus

A BP fizet az olajkatasztrófáért

admin
admin

2010. 05. 03. 16:43

A BP minden jogos kártérítési követelést kifizet a Mexikói-öbölben történt olajszennyeződéssel kapcsolatban - közölte hétfőn annak brit olajcégnek a vezérigazgatója, amely az elsüllyedt olajplatformot és a mélytengeri olajkutat üzemeltette.

A londoni központú vállalat vezetője közölte: teljes mértékben vállalják a felelősséget az olajfoltért, és megtérítik a kárelhárítási műveletek költségeit. Előző nap Barack Obama amerikai elnök megerősítette: a Fehér Ház a szivárgásért BP-t tartja felelősnek, a brit olajcégnek kell megfizetni a felmerülő kiadásokat. A BP korábban azt közölte, hogy napi 6 millió dollárt fordít az olajfolt eltakarítását célzó erőfeszítésekre.

(Fotó: MTI)

(Fotó: MTI)

A CBS News hírcsatorna megállapította: legjobb esetben is még legalább egy hétig ömlik a tengerbe a kőolaj az 1500 méteres
mélységben található kútból.
A BP által a kút elzárására tervezett manővert ilyen mélységben még soha nem hajtották végre. Az elképzelés szerint egy 74 tonnás, beton-fém kupolát eresztenének a kút fölé, ahonnan az olajat felpumpálnák egy szállítóhajóba. Ennek az akciónak a végrehajtásához még legalább 6-8 napra van szükség.
A CBS híradása szerint a partvidék védelme érdekében további olajterelő gátakat fektetnek a vízre, de ez az erőfeszítés egyre hiábavalóbbnak tűnik a part felé áramló olajtömeg láttán. Az olaj lefölözését végző tisztító hajók és az olaj lebomlását segítő vegyszereket szóró repülőgépek munkáját vasárnap ismét rossz időjárás, több méter magas hullámok hátráltatták.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.