Élet-Stílus

Hoki-vb: sima győzelem a lengyelek ellen

A magyar válogatott látványos játékkal 6-0-ra legyőzte a lengyel együttest a ljubljanai divízió I-es jégkorong-világbajnokság második fordulójában.

A magyarok nyertek, a lengyelek kikaptak az első fordulóban, így az ellenfél számára a feljutási remény életben tartása volt a cél. Ted Sator kapitány a csatársorban felcserélte Sofront és Kógert, míg a hátvédeknél a vb-újonc Szirányi cserélt Svasznekkel. Ismét Hetényi védett, és neki kellett először bravúrt bemutatnia.

A lengyelek a 9. percben egy óriási védelmi hibát követtek el, a vb-újonc Sofron csapott le az eladott korongra, és higgadtan a hálóba emelt. Lendületbe jöttek a magyarok, kiállítást csikartak ki, az emberelőnyben pedig pontos, gyors passzolgatás végén Vas Márton kapásból bombázott a rövid sarokba. A harmad végén a szintén első vb-jén szereplő Magosit ültették ki a büntetőpadra, de sikerült kivédekezni ezt a két percet.

A második játékrészben sokkal jobban játszottak a lengyelek, sorra dolgozták ki helyzeteiket, ám Hetényi „szuperül” védett: nem voltak kipattanók, így a rivális nem tudott betalálni. Olykor-olykor a magyarok is eljutottak az ellenfél kapuja elé, ám a legnagyobb ziccerek is kimaradtak.

A záró felvonás 14. másodpercében Vas Márton tette bele jól ütőjét a korong útjába Horváth passzát követően, majd Zborowski kapus cserét kért. Váltótársa, Kosowski 39 másodperc alatt kétszer kapitulált, Sille és Horváth is közelről volt eredményes. A végeredményt Ladányi állította be. A sima, 6-0-ás győzelem azt jelenti, hogy pénteken szinte biztosan a feljutás lesz a tét a szlovénok elleni zárómeccsen. Hétfőn pihenő következik, kedden 16:30-tól az eddig pont nélküli horvátokkal játszanak a magyarok.

Nyilatkozatok

Ted Sator szövetségi kapitány:
„A kiváló védekezésünkkel alapoztuk meg a sikert. A hátvédek jól blokkoltak, egyben engedték a kilátást Hetényinek, aki szintén remek volt, nem jöttek ki róla a korongok. A csatárok is besegítettek, elől pedig hatékonyan használták ki a helyzeteket. Az egész csapat érdeme a siker. Azzal nem foglalkozom, hogy a riválisok között ki látta ezt a meccset, de nem szabad abba a hibába esnünk, hogy már a zárónapi, szlovénok elleni meccsre figyelünk. Előbb a horvátokkal szembeni csata következik.”

Hetényi Zoltán, aki 29 védéssel zárt:
„Nagyon fegyelmezettek voltunk. Mindenki átérezte, hogy milyen fontos ez a meccs. Döntőnek bizonyult, hogy a második harmadban átvészeltük a lengyelek támadásait, és a harmadikban már gyorsan betaláltunk. Nekünk minden bejött, nekik semmi.”

Sofron István, aki a pályafutása első vb-gólját szerezte:
„Sokkal frissebbek voltunk, mint szombaton. Megkértük az edzőt, hogy én legyek a jobb szélen, Magosi pedig a balon, mert a klubunkban is így játszunk. Hát sokkal jobb lett minden. A gólomról csak annyit: hallottam, hogy az egyik védő kéri a korongot a másiktól, én közéjük léptem, és pont nekem jött a passz. Csak be kellett lőnöm.”

Vas Márton, aki két gólt lőtt:
„Felszabadultan játszottunk, sokkal jobban pörögtünk, mint a dél-koreaiak ellen. Lehet, hogy a pénteki utazás többet vett ki belőlünk, mint amire számítottunk.”

Dívizió I-es vb, Ljubljana, 2. forduló:
Magyarország-Lengyelország 6-0 (2-0, 0-0, 4-0)
Gól: Sofron (9.), Vas M. (11., 41.), Sille (46.), Horváth (46.), Ladányi (58.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik