Élet-Stílus

Magyar világpremier Cannes-ban

Az idei cannes-i filmfesztiválon tartják Kocsis Ágnes Pál Adrienn című filmjének világpremierjét. Az alkotást az Un Certain Regard (Egy bizonyos tekintet) nevezetű válogatásban mutatják be.

A Pál Adriennt a világ második legrangosabb, a filmnyelvet megújító alkotások szekciójában mutatják be olyan neves rendezők filmjeivel együtt, mint Jean-Luc Godard vagy Manuel Oliveira. Ugyanebben a válogatásban szerepeltek egykor Antal Nimród Kontrollja, Mundruczó Kornél Johannája és Pálfi György Taxidermia című filmje is.

Kocsis Ágnes Piroskája egy túlsúlyos és kiégett ápolónőről szól, aki az elfekvő-osztályon dolgozik és életét körülveszi a halál. Egy nap elindul, hogy megkeresse gyerekkori barátnőjét.
Miközben emlékeit próbálja összeszedni, ellentmondásos utazásra indul saját, és azok emlékezetében, akikkel találkozik. A főszerepet a „civilben” a Klubrádiónál hírolvasóként dolgozó Gábor Éva alakítja.

A rendezőnőnek nem ez az első cannes-i szereplése, rövidfilmek után 2006-ban elkészítette Friss levegő című rendezői diplomafilmjét, mely szintén a fesztiválon mutatkozott be, ugyanekkor A vírus című rövidfilmje elhozta a Tim Burton által vezetett zsűri különdíját is.

A fesztivál május 12-től 23-ig tart, a Pál Adrienn bemutatójának időpontját a következő hetekben hirdetik ki a szervezők.

Magyar világpremier Cannes-ban 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik