Élet-Stílus

Vallomások Varga Zoliról: öntörvényű zseni volt – videó

A magyar labdarúgás egyik zseniális képességű, öntörvényű sztárját, Varga Zoltán gyászolja. Az alábbiakban a volt MLSZ-elnök és korábbi tanítványa mellett pályatársai emlékeznek a pénteken, focizás közben 65 évesen elhunyt olimpiai bajnok labdarúgóra.

„Pénteken, az esti órákban telefonált nekem egy közös barátunk, Harsányi János, aki szintén szívbeteg és ő mesélte, hogy a Zoli rosszul lett, leült, hátrabicsaklott a feje, és azok próbálták újraéleszteni, akik a pályán voltak, mert a mentők csak 23 perc múlva érkeztek ki. Mindenki megvárta azt is, amíg kiérkezik a halottaskocsi…” – nyilatkozta a szombat délelőtt honlapunknak a nyolcvanas-kilencvenes évek egyik ferencvárosi sztárja, Bánki József, aki azon kevesek közé tartozott, akiket a zseniális képességű, de egyesek által öntörvényűnek vélt Varga Zoltán igazán közel engedett magához.
„A Zoli kirítt a környezetéből, mert őszintén elmondta a véleményét, soha nem alakoskodott és nem kerülte, néha kereste is a konfliktusokat. Nem volt benne megfelelési kényszer, de szeretetre, elismerésre vágyott és szenvedélyesen szerette a focit és a hazát. Talán sorsszerű az, ahogy meghalt, hiszen a futballpályán történt és előtte az unokáival is tudott találkozni…” – mondta a Fradi-szurkolók „Dodója”.

A beszélgetés második és harmadik része itt, illetve itt található.

„A Sport Televízióban voltam éppen, amikor érkezett a hír. Letaglózott, mélyen érintett a halála… Azt tudtam, tudtuk, hogy gondjai vanna a szívével, de arra nem gondoltunk, hogy ilyen nagy a baj… Amúgy nekem még volt szerencsém ellene játszani. Kivételes képességű, szenzációs futballista volt. Messihez tudnám hasonlítani, ahogy azt mások is teszik: technikailag tökéletesen képzett volt, jól látott a pályán, és gondolkodásban sokkal előrébb járt, mint az ellenfelei. Imádta a támadófutballt, edzőként is ez határozta meg a hozzáállását” – nyilatkozta Zombori Sándor korábbi válogatott labdarúgó, újságíró.

A posztjáról távozó MLSZ-elnök, Kisteleki István is pénteken este értesült a tragédiáról. „Folyamatos telefonkapcsolatban voltam, a barátaimmal azt kérdezgettük egymástól, te hallottad, hogy… ” Néhány másodperces csönd után Kisteleki elmondta: „Mindenkit megdöbbentett a hír. Csodálatos játékos volt, olyan egyéniség, aki miatt kimentünk a stadionba. Öntörvényű ember volt, de korrekt, csak pozitív emlékeim vannak róla.”

Lisztes Krisztián, a Ferencváros korábbi labdarúgója 1996 őszén együtt dolgozott Varga Zoltánnal, a tanítványa volt. „Fél évig voltam a játékosa. Az öreg fradisták egyszerűen imádták, mesélték, hogy szenzációs játékos volt, de magam is tapasztaltam ebből valamit, hiszen amikor beállt közénk, kitűnt, hogy mindent tud ebből a játékból. Jó volt látni, ahogy a labdához ért. Ugyanakkor zárkózott ember volt, a barátain kívül nehezen engedett másokat közel magához. Nagyon sajnálom, hogy ilyen tragikus körülmények között, viszonylag fiatalon, 65 évesen távozott közülünk” – nyilatkozta a jelenleg a Paksi FC alkalmazásában álló Lisztes, aki korábban több évet húzott le a Bundesligában.

Varga Zoltán

Született: 1945. január 1.; Vál, Magyarország
Elhunyt: 2010. április 9., Budapest
Poszt: csatár
Junior klub: Ferencváros (1959–63)
Profi klubok: Ferencváros (1961–68), Hertha (német, 1970–72), Aberdeen (skót, 1972–73), Ajax (holland, 1973–74), Dortmund (német, 1974–77), Gent (1977)
Válogatottság: 1964-68 (12 mérkőzés/2 gól)
Edzőként: Dortmund (1977–83), Ingolstadt (német, 1983), MSV München (német, 1991–93), Ferencváros (1996–97), Kispest (1997), Dunaferr (1998-99), Diósgyőr (2000), Győr (2001-2002), Győr, szakmai igazgató (2003-)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik