Élet-Stílus

Robben nem, Rooney igen

A papírforma alapján a Manchester United az esélyese a Bayern München elleni párharcnak, s a bajor csapatot még az ág is húzza: az eltiltott Bastian Schweinsteiger mellett alighanem Arjen Robben sem játszhat a müncheni találkozón.

A müncheni vezetőedzőnek, a holland Louis van Gaalnak az igazi főfájást jelenlegi legjobb formában levő játékosának, a honfitárs Arjen Robbennek valószínűsíthető hiánya okozza: a villámgyors szélső tudniillik vádlisérülést szenvedett a ráadásul csalódást keltő hazai főpróbán, a Stuttgarttal szemben 2-1-re elveszített hétvégi német bajnokin.

Éppenséggel az sem a bajorok reményeit erősíti, hogy eltiltás miatt nem állhat a csapat rendelkezésére a válogatott középpályás Bastian Schweinsteiger sem.

Amíg a középpálya tengelyében – pláne a bajorok elmúlt években látott produktumát nézve – kimagaslóra képes „Schweini” biztos nem játszhat, a német lapok szerint Robben a második félidőben akár pályára is léphet: ennek ellentmond, hogy a kicker.de szerint Van Gaal nem kockáztatja majd a szélső szereplését. A klub hivatalos honlapján a holland szakvezető ugyanakkor úgy tűnik, belenyugodott abba, hogy két legjobbja nélkül veszi fel a versenyt az angol bajnokkal.
„Több alkalommal is bebizonyítottuk, hogy a veretesebb riválisok ellen felnövünk a feladathoz. A Juventus és a Fiorentina ellen is idegenben voltunk jobbak, ehhez viszont szükségünk van egy olyan játékosra mint Robben. Ha nem lesz tökéletes állapotban, nem fog játszani. Nem sérült, az izmai viszont elfáradtak.”

“Kapitány, kapitányom!” Rio Ferdinand bohóckodik az Allianz Arenában tartott edzésen (MTI/EPA)

Van Gaal kollégája, az első számú európai futballsorozatban a maga 161 meccsével abszolút csúcstartó Manchester United mestere, Alex Ferguson is óvatosan nyilatkozott, sőt, elsősorban csapata védelmében bízik a kettős párharc során.
“Védőnégyesünk ismét együtt játszhat, s ez nagyon megnyugtató. Van Der Sar is visszatért, s bizony, ha ötük közül valaki hiányzott, máris törékenyebb volt a védekező játékunk. A tapasztalat, a megélt nagy csaták mind hasznára vannak a csapatnak, igaz az a mondás: erősek hátul, erősek csapatként. És mi most erősek vagyunk. Ugyanakkor a Bayern európai kupamúltja már önmagában is tiszteletet parancsoló, én roppant verejtékes összecsapásra számítok.”

Ami elmondható a tavaszra bombaformában játszó „kész” Unitedről, aligha jelenthető ki az építkezés fázisában lévő, rapszodikus Bayern esetében. A nyári és a téli átigazolási időszakban is kapkodva erősítő müncheniek ugyan az ősszel látott standard védőnégyessel vehetik fel a küzdelmet, ám Lúcio nyári kiárusítása, illetve a potenciális „beugró” emberek (Breno, Ottl) lepasszolása miatt a gárda oda jutott, hogy olykor az idén debütáló 19 éves Contento és az inkább középpályásként remek 17 esztendős Alaba egészségi állapotáért is aggódni kellett. Mindez társulva a középső kettős – Van Buyten és Demichelis – magas hibaszázalékával, aligha jelenthető ki, hogy a Bayern nyugodt lehet, ha az ellenfélnél van a labda. A megfogyatkozott, idegenben viszont rendkívül veszélyes németeknek igazából akkor marad esélyük a visszavágóra – ha nem erőltetve túlzottan a támadásokat – kapott gól nélkül hozzák a müncheni mérkőzést, s az Old Traffordon immár Robbennel és Schweinsteigerrel várják, hogy a United hibázzon.

Elszánt müncheniek. Lahm, Demichelis és Ribéry (MTI/EPA)

Elszánt müncheniek. Lahm, Demichelis és Ribéry (MTI/EPA)

Ezt jól tudják Manchesterben is, nem véletlen, hogy az első találkozót szeretnék „zsákba tenni”. A két csapat emlékezetes, 1999-es BL-döntőjében is érdekelt – apró érdekesség, hogy amíg az angoloknál többen is „túlélték” az elmúlt 11 évet, a Bayern akkori vesztes keretéből ma senki sem játszik a csapatban – Ryan Giggs úgy véli, türelmes játékra lesz szükség a németek ellen.

„Rendszerint nehéz a német csapatok ellen, és különösen igaz ez az erős német csapatokra. Mi háromszor nyertük meg a legrangosabb európai kupát, ők négyszer. Két, masszív történelemmel rendelkező klub. A MU-Bayern meccsek mindig látványosak, nem hiszem, hogy csalódást okoznánk. A Bayern változott 1999 óta. Akkor a fizikai fölényre építettek, ma tele vannak trükkös játékosokkal. Robben, Ribery vagy épp Müller nagyon jók a labdával, de én a tizenegy évvel ezelőtti Bayerntől inkább tartanék.”

Sir Ferguson és Giggs visszafogottságát a statisztika kétségtelenül magyarázza, hiszen a két gárda eddigi hét “euromeccse” közül négy – benne a két legutolsó – is döntetlennel zárult, a 2001-es BL-negyeddöntőben pedig a Bayern az angliai 1-0-ás győzelem után a visszavágón is legyűrte 2-1-re a MU-t. Amelynek azért egy nagyon szép emléke akad természetesen: a nevezetes, 1999-es, barcelonai Bajnokok Ligája-döntő, amikor is a szigetországiak diadalmaskodtak 2-1-re, elorozva a bajorok elől a kontinens első számú futballtrófeáját. A németeknek a keddi csata előtt ugyanakkor ott lebeghet a szemük előtt ama tény, hogy angol csapatokkal vívott eddigi hat hazai BL-mérkőzésükből egyet sem veszítettek el.

A keddi másik negyeddöntős párban indul a francia házi csatározás: az Olympique Lyon és a Girondins Bordeaux csap össze, s a nagyjából egyenlő erők küzdelméről előzetesen annyi rögzíthető bizonyossággal, hogy mindenképpen lesz gall együttes a BL legjobb négy csapata között is. A Lyon 2004 és 2006 között egymás után háromszor is eljutott a legjobb nyolc közé, ám ez egyszersmind a végállomást is jelentette számára, az elődöntős részvételt eddig nem tudta kiharcolni. A mostani sorozatban talán végre ez is összejön – bizakodnak az Olympique-hívek, a Bordeaux aktuális BL-mutatója azonban óvatosságra intő: a Girondins ugyanis sorozatban hét megnyert mérkőzéssel a háta mögött várja a francia-francia párharcot.

bajnokok ligája

Negyeddöntő, 1. mérkőzések
(Kedd, 20.45)

Bayern München (német)-Manchester United (angol)
Allianz-Arena. Vezeti: De Bleeckere (belga)
Várható kezdőcsapatok
Bayern: Butt – Lahm, Van Buyten, Demichelis, Badstuber – Van Bommel, Timoscsuk (Pranjic) – Olic, T. Müller, Ribéry – Klose. Szakvezető: Louis van Gaal
MU: Van der Sar – G. Neville, R. Ferdinand, Vidics, Evra – Valencia, D. Fletcher, Carrick, Pak, Nani – Rooney. Szakvezető: Alex Ferguson

Olympique Lyon (francia)-Girondins Bordeaux (francia)
Stade de Gerland. Vezeti: Brych (német)
Várható kezdőcsapatok
Lyon: Lloris – Reveillére, Cris, Boumsong, Cissokho – Toulalan, Kallström – Govou, Pjanic, Delgado – Lisandro
Bordeaux: Carrasso – Chalme, Ciani, Henrique, Tremoulinas – Sane – Plasil, Fernando, Gourcuff, Wendel – Chamakh

Ajánlott videó

Olvasói sztorik