Élet-Stílus

Nem csak a tüdőre káros a dohányzás

Amellett, hogy szív- és érrendszeri betegséget okoz, ráadásul növeli a tüdőrák kockázatát, a dohányzás még a mozgásszervekre is károsan hat.

A dohányzást nagyjából 20 éve minősítették a csontritkulás egyik rizikófaktorának. A pontos hatásmechanizmus máig sem ismert, ám az bizonyított tény, hogy a cigarettázás jelentősen csökkenti a csont ásványi anyag tartalmát. Abban még nem egységes a szakirodalom, hogy ez a dohányfüst elsődleges hatása miatt van, vagy mert a dohányosok egyéb más szempontból is veszélyeztetettek (kevés sport, soványság, több alkohol fogyasztása).

Az azonban már most is teljesen biztos, hogy a dohányzás minden korosztályban legalább annyira káros. Idősebb korban gyakori a csonttörés és a csont gyógyulási hajlandósága is sokkal lassabb, míg a fiatalkori dohányzás csökkenti a csontsűrűséget, ami gyakori csonttörésekhez vezethet időskorban. De nem csak a dohányzásról állapították meg, hogy káros hatása van a csontokra, a legújabb kutatási eredmények azt is bebizonyították, hogy az alkohol is összefügg a csontritkulással. Alkohol esetében azonban sokkal világosabb a hatásmechanizmus: a rendszeres fogyasztás felborítja a csontépítés és lebontás egyensúlyát. Nem is beszélve azokról a balesetekről, amelyet kifejezetten alkoholfogyasztás okozott.

Ajánlott linkek:

Elfüstölt csontok, elivott izületek (LifeNetwork)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik